Rozpoczynasz odchudzanie i zastanawiasz się co jeść wieczorem, jak może wyglądać dietetyczna kolacja? Przygotowałam kilka smacznych, bardzo szybkich i zdrowych przepisów specjalnie na tę porę dnia! Bez diety! Wokół kolacji narosło wiele mitów – czas na wyjaśnienia.
Nie jedz kolacji po 18:00!
Na pytanie “Kiedy jeść kolację?” większość odpowiada najczęstszym mitem – “Tylko nie po godzinie 18!”. Reguła raczej się nie sprawdzi, jeśli nie chodzicie spać około godziny 20:00. Kolację jemy około 2 godzin przed snem. Pamiętajcie, by nie stosować jej jako “pewnik” znam osoby, które jedzą kolację około 40 minut przed snem i są zdrowe i szczupłe. Wszystko zależy od organizmu!
Na kolację tylko białka!
Taki trend panował dość długo – jedynie serek, jogurt, albo gotowana na parze pierś z kurczaka. Teraz on się nieco odwraca i mamy śniadania białkowo-tłuszczowe i węglowodanowe kolacje… Zastanówcie się – czy chcecie nauczyć się jeść normalnie – nie mieć napadów głodu, kompulsywnego objadania się, czuć przyjemność z jedzenia, a nie tylko wyrzuty sumienia, czy może podążać za dietetycznymi trendami, jeść “idealnie” według wskaźników, co do jednej kcal, ale czuć się obciążonym i miewać kompulsje? Wybór należy do Was.
Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolacją z największym wrogiem.
Wiecie, jeśli chodzi o przysłowia to nie należy ich rozumieć dosłownie. Warto zwrócić uwagę na wielkość kolacji, to nie może być najbardziej obfity posiłek w ciągu dnia. Nie przejadajcie się, ale nie zagładzajcie. Aby ZDROWO i trwale schudnąć należy jeść. Poniżej znajdziecie moich pięć propozycji na kolację – na słono i na słodko, w wersji letniej, gdy produkty są dostępne.
Wszystkie przepisy możecie zobaczyć w wersji wideo na moim kanale na YouTube
[WIDEO]
W przepisach wykorzystałam blender marki RAVEN, a wpis powstał w ramach współpracy z RTV EURO AGD, gdzie aktualnie trwa promocja właśnie na ten model. Link do promocji tutaj .
Chłodnik ogórkowy
Składniki:
- 3- 4 ogórki gruntowe
- 2 jogurty naturalne
- łyżka oliwy z oliwek
- rzodkiewka
- koperek
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- 2 młode ziemniaczki (opcjonalnie)
Wykonanie:
Ogórki dokładnie myjemy, a czosnek obieramy. Wrzucamy do blendera razem z jogurtem naturalnym, czosnkiem, solą, pieprzem i blendujemy. Na koniec dodajemy pokrojony koperek i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Podajemy z gotowanymi ziemniaczkami, lub jajkiem na twardo.
Chłodnik z pomidorów a’la gazpacho
Składniki:
- 3 dojrzałe, aromatyczne pomidory
- pół małej cebuli
- ząbek czosnku
- pół dużej papryki
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka octu jabłkowego
- sok z limonki / połowy cytryny
- sól
- pieprz
- bazylia
- miąższ z połowy bagietki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Warzywa dokładnie myjemy, wrzucamy z pozostałymi składnikami do blendera i blendujemy. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Możemy podawać z bazylią i fetą, a także grzankami. W przepisie wideo nie użyłam pieczywa, ale jest to składnik, który pojawia się w oryginalnej wersji.
Koktajl bananowo-truskawkowy z płatkami jaglanymi
Składniki:
- szklanka truskawek
- 1 zamrożony banan
- garść szpinaku
- pół szklanki płatków jaglanych
Wykonanie:
Banan, truskawki i szpinak wrzucamy do blendera i blendujemy. Dodajemy płatki jaglane, mieszamy i odstawiamy do lodówki na 15-30 minut.
Zupa krem ze szpinaku
- świeży szpinak w liściach – 1 opakowanie
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- bulion warzywny około 0,5 szklanki
- 2 ziemniaki
- pół małego jogurtu naturalnego
- zioła prowansalskie
- bazylia
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Ziemniaczki myjemy i gotujemy z odrobiną soli. Cebulkę i czosnek kroimy, kolejno podsmażamy na małej ilości oliwy. Gdy cebulka się zeszkli, dodajemy szpinak i dusimy przez chwilę, około 5 minut na małym ogniu. Kolejno wrzucamy szpinak i ziemniaki do blendera, dodajemy bulion, jogurt naturalny, przyprawy do smaku i blendujemy. Podajemy z bazylią i grzankami.
Zupa krem z kalafiora
Składniki:
- 1 mały kalafior
- 2 ziemniaki
- pół szklanki bulionu warzywnego
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- koperek
- sól
- pieprz
- 2 łyżki słonecznika łuskanego
Przygotowanie:
Kalafior dzielimy na małe różyczki, dokładnie myjemy i gotujemy z odrobiną soli. Ziemniaki również gotujemy (możemy w tym samym garnku, ziemniaki zacząć nieco wcześniej). Ugotowane warzywa wrzucamy do blendera, zalewamy bulionem, dodajemy sól i pieprz oraz blendujemy. Kolejno dodajemy pokrojony koperek, jogurt naturalny i mieszamy. Słonecznik wrzucamy na rozgrzaną patelnie i prażymy, posypujemy nim zupę.