Blog posts

Chcesz schudnąć? Co jeść na kolację? FIT dietetyczna kolacja – oto 5 pomysłów

Chcesz schudnąć? Co jeść na kolację? FIT dietetyczna kolacja – oto 5 pomysłów

PRZEPISY, PSYCHODIETKA, Uncategorized

Rozpoczynasz odchudzanie i zastanawiasz się co jeść wieczorem, jak może wyglądać dietetyczna kolacja? Przygotowałam kilka smacznych, bardzo szybkich i zdrowych przepisów specjalnie na tę porę dnia! Bez diety! Wokół kolacji narosło wiele mitów – czas na wyjaśnienia.

Nie jedz kolacji po 18:00!

Na pytanie “Kiedy jeść kolację?” większość odpowiada najczęstszym mitem – “Tylko nie po godzinie 18!”. Reguła raczej się nie sprawdzi, jeśli nie chodzicie spać około godziny 20:00. Kolację jemy około 2 godzin przed snem. Pamiętajcie, by nie stosować jej jako “pewnik” znam osoby,  które jedzą kolację około 40 minut przed snem i są zdrowe i szczupłe. Wszystko zależy od organizmu!

Na kolację tylko białka!

Taki trend panował dość długo – jedynie serek, jogurt, albo gotowana na parze pierś z kurczaka. Teraz on się nieco odwraca i mamy śniadania białkowo-tłuszczowe i węglowodanowe kolacje… Zastanówcie się – czy chcecie nauczyć się jeść normalnie – nie mieć napadów głodu, kompulsywnego objadania się, czuć przyjemność z jedzenia, a nie tylko wyrzuty sumienia, czy może podążać za dietetycznymi trendami, jeść “idealnie” według wskaźników, co do jednej kcal, ale czuć się obciążonym i miewać kompulsje? Wybór należy do Was.

Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolacją z największym wrogiem.

Wiecie, jeśli chodzi o przysłowia  to nie należy ich rozumieć dosłownie. Warto zwrócić uwagę na wielkość kolacji, to nie może być najbardziej obfity posiłek w ciągu dnia. Nie przejadajcie się, ale nie zagładzajcie.  Aby ZDROWO i trwale schudnąć należy jeść. Poniżej znajdziecie moich pięć propozycji na kolację – na słono i na słodko, w wersji letniej, gdy produkty są dostępne.

Wszystkie przepisy możecie zobaczyć w wersji wideo na moim kanale na YouTube

[WIDEO]

W przepisach wykorzystałam blender marki RAVEN, a wpis powstał w ramach współpracy z RTV EURO AGD, gdzie aktualnie trwa promocja właśnie na ten model. Link do promocji tutaj .

Chłodnik ogórkowy

Składniki:

  • 3- 4 ogórki gruntowe
  • 2 jogurty naturalne
  • łyżka oliwy z oliwek
  • rzodkiewka
  • koperek
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 młode ziemniaczki (opcjonalnie)

Wykonanie:

Ogórki dokładnie myjemy, a czosnek obieramy. Wrzucamy do blendera razem z jogurtem naturalnym, czosnkiem, solą, pieprzem i blendujemy. Na koniec dodajemy pokrojony koperek i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Podajemy z gotowanymi ziemniaczkami, lub jajkiem na twardo.

Chłodnik z pomidorów a’la gazpacho

Składniki:

  • 3 dojrzałe, aromatyczne pomidory
  • pół małej cebuli
  • ząbek czosnku
  • pół dużej papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • sok z limonki / połowy cytryny
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • miąższ z połowy bagietki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Warzywa dokładnie myjemy, wrzucamy z pozostałymi składnikami do blendera i blendujemy. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Możemy podawać z bazylią i fetą, a także grzankami. W przepisie wideo nie użyłam pieczywa, ale jest to składnik, który pojawia się w oryginalnej wersji.

Koktajl bananowo-truskawkowy z płatkami jaglanymi

Składniki:

  • szklanka truskawek
  • 1 zamrożony banan
  • garść szpinaku
  • pół szklanki płatków jaglanych

Wykonanie:

Banan, truskawki i szpinak wrzucamy do blendera i blendujemy. Dodajemy płatki jaglane, mieszamy i odstawiamy do lodówki na 15-30 minut.

Zupa krem ze szpinaku

  • świeży szpinak w liściach – 1 opakowanie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • bulion warzywny około 0,5 szklanki
  • 2 ziemniaki
  • pół małego jogurtu naturalnego
  • zioła prowansalskie
  • bazylia
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Ziemniaczki myjemy i gotujemy z odrobiną soli. Cebulkę i czosnek kroimy, kolejno podsmażamy na małej ilości oliwy. Gdy cebulka się zeszkli, dodajemy szpinak i dusimy przez chwilę, około 5 minut na małym ogniu. Kolejno wrzucamy szpinak i ziemniaki do blendera, dodajemy bulion, jogurt naturalny, przyprawy do smaku i blendujemy. Podajemy z bazylią i grzankami.

Zupa krem z kalafiora

Składniki:

  • 1 mały kalafior
  • 2 ziemniaki
  • pół szklanki bulionu warzywnego
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki słonecznika łuskanego

Przygotowanie:

Kalafior dzielimy na małe różyczki, dokładnie myjemy i gotujemy z odrobiną soli. Ziemniaki również gotujemy (możemy w tym samym garnku, ziemniaki zacząć nieco wcześniej). Ugotowane warzywa wrzucamy do blendera, zalewamy bulionem, dodajemy sól i pieprz oraz blendujemy. Kolejno dodajemy pokrojony koperek, jogurt naturalny i mieszamy. Słonecznik wrzucamy na rozgrzaną patelnie i prażymy, posypujemy nim zupę.

 

 

 

About the author

Martyna Banasiak
Cześć, miło mi Cię widzieć! Blogować zaczęłam 3 lata temu, wtedy założyłam największego w Polsce bloga o psychodietetyce i zdrowym stylu życia Psychodietka.pl, w marcu tego roku dokonałam rebrandingu i działam pod swoim nazwiskiem na MartynaBanasiak.pl, rozszerzyłam też tematykę bloga. Możesz zobaczyć i posłuchać mnie na kanale na YouTube. Moje filmy mają około 2 000 000 wyświetleń (WOW!), uwielabiam to miejsce, może Tobie też się spodoba. Nie zastanawiam się nad tym, czy bardziej czuje się blogerem, czy youtuberem, po prostu robię dobre rzeczy, bo wiem, że tak można zdziałać najwięcej i najlepiej.