Nietuzinkowym sałatkom, gdzie można odnaleźć same dobroci na talerzu, mówimy stanowcze TAK! Tym razem moja wersja, gdzie każdy może komponować najmniejszy kęs już na talerzu.
W dzisiejszym przepisie użyję oleju rzepakowego, na temat którego przekazuję Wam informacje już od jakiegoś czasu w ramach trwającej kampanii „Pokochaj olej rzepakowy”. Warto wiedzieć, dlaczego jest on niezastąpiony w kuchni.
Olej rzepakowy zawiera najmniej tłuszczów nasyconych spośród powszechnie dostępnych tłuszczów (patrz wykres poniżej), dlatego jest polecany przez ekspertów. Zaleca się ograniczenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych do maksymalnie 10% wartości energetycznej diety i skład oleju rzepakowego doskonale wpisuje się w te wytyczne.
Wystarczą już dwie łyżki, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie człowieka na kwas linolenowy (ALA) z rodziny omega -3. Zawarte w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe ALA i LA z rodziny, odpowiednio, omega-3 i omega-6 oraz sterole roślinne pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, a podwyższony cholesterol jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby niedokrwiennej serca. Poza tym, możemy w nim znaleźć:
- antyoksydanty (przeciwutleniacze), które korzystnie wpływają na nasz organizm, takie jak witamina E, która pomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym, zarówno na poziomie białek, jak i komórkowego DNA;
- witaminę K, która odpowiedzialna jest przede wszystkim za prawidłową krzepliwość krwi – zapobiega krwawieniom wewnętrznym oraz krwotokom.
Jak widzicie korzyści płynące z włączenia do codziennej diety oleju rzepakowego jest naprawdę wiele – miejcie to na uwadze uzupełniając zapasy w swojej kuchni.
Kolorowa sałatka z łososiem
Składniki:
- łosoś wędzony
- awokado
- różne rodzaje sałat i kapusty (rukola, kapusta czerwona, kapusta biała, cykoria, sałata lodowa, sałata rzymska)
- papryka czerwona i żółta (pokrojona w paseczki)
- oliwki
- cieciorka
- marchew (starta)
- cytryna
- olej rzepakowy
- musztarda
- miód
- doniczka świeżej bazylii
- mała garść orzechów nerkowca
- ząbek czosnku
- łyżeczka startego parmezanu
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa (możecie zaszaleć, układajcie swoje ulubione) i łososia rozkładamy na talerzu. Kładziemy obok nich dwa ulubione sosy i maczamy w nich składniki – istotne jest to, że sami komponujemy każdy kęs. Jeśli mamy ochotę tylko na łososia – jemy łososia, jeśli chcemy połączyć rukolę z oliwkami, nie ma problemu. Łososia skrapiamy odrobiną cytryny.
PESTO:
Wrzucamy do blendera łyżkę oleju rzepakowego, czosnek, orzechy, parmezan, czosnek oraz listki bazylii i blendujemy na gładką masę.
SOS MIODOWO-MUSZTARDOWY:
Mieszamy ze sobą: 1 łyżeczka oleju rzepakowego, 1 łyżeczka musztardy, pół łyżeczki miodu oraz 2-3 łyżki wody mineralnej.