Lubicie piec? To świetnie! Tym razem warzywo w roli głównej, a w dodatku na słodko. Będziecie zadowoleni!
Ciasto marchewkowe, które chcę Wam zaprezentować nie będzie zawierało mąki, natomiast w jego składzie znajdzie się olej rzepakowy. Często go nie doceniamy, a powinien być obecny w naszym domu. Kampania „Pokochaj olej rzepakowy”, która jest realizowana przy wsparciu Unii Europejskiej oraz Rzeczpospolitej Polskiej ma na celu edukację na temat właściwości i możliwości wykorzystywania go nie tylko w kuchni. Zachęcam Was do zapoznania się z materiałami na jego temat o tutaj.
Rzepak bywa nazywany „oliwką północy” ze względu na wysoką zawartość kwasu oleinowego. Olej z niego zawiera najmniej niekorzystnych z punktu widzenia zdrowotnego nasyconych kwasów tłuszczowych. Okazuje się, że ich zawartość jest dwukrotnie niższa niż w oliwie z oliwek czy oleju słonecznikowym. Cechuje się idealnym z punktu widzenia potrzeb żywieniowych stosunkiem omega-6 do omega-3, tj. 2:1[1]. Poza tym, znajdziemy w nim cenne przeciwutleniacze – ogrom witaminy E, która wpływa na ochronę DNA, białek i lipidów przed uszkodzeniami na tle oksydacyjnym. Co ważne, codzienne spożywanie ok. 2 łyżek oleju rzepakowego całkowicie pokrywa zapotrzebowanie człowieka na kwas linolenowy (ALA) z rodziny omega-3 (ten sam, który wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi).
Lubicie oliwę z oliwek? Sprawdźcie w poniższej tabelce, jak wygląda porównanie jej z olejem rzepakowym.
Jak widzicie, korzyści jest naprawdę wiele. Nic tylko gotować z olejem rzepakowym! 🙂
FIT CIASTO MARCHEWKOWE
Składniki:
- 3 szklanki startej marchwi
- 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
- 4 jajka
- 2,5-3 łyżki prawdziwego miodu (użyłam wielokwiatowego :))
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 goździki
- szczypta soli
- jogurt naturalny
- masło orzechowe
Przygotowanie:
Płatki owsiane blendujemy, aż powstanie z nich „mąka” owsiana i dorzucamy do niej cynamon, „rozbite” goździki oraz proszek do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Stopniowo i powoli dorzucamy do nich roztrzepane żółtka, startą marchew oraz mąkę z dodatkami (nie mieszajmy długo – masa powinna być puszysta). Dorzucamy 2 łyżki oleju rzepakowego, a także miód. Przekładamy masę na blachę (pamiętajcie o papierze do pieczenia lub wysmarowaniu jej olejem). Pieczemy w 170 stopniach około 50 minut. Wierzch smarujemy jogurtem naturalnym połączonym z masłem orzechowym lub miodem.
[1] J. Krzymański, Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda, PSPO, Warszawa 2009.