Co robić by mieć rano dobry humor i być pełnym energii? Po przebudzeniu napić się ciepłej wody, a później postawić na pełnowartościowe śniadanie i kawę! Sukces gwarantowany.
Wiem, jak to jest nie mieć zbyt dużo czasu rano, dlatego mam dla Was przepis, który “robi się sam”. Wrzucamy wszystko do piekarnika, a w tym czasie rozciągamy się, wykonujemy poranną toaletę, malujemy czy spokojnie parzymy kawę. Tym razem wykorzystamy piekarnik i wysokie temperatury.
Zdradzę Wam pewien sekret, by pieczone pieczywo było chrupkie, ale nie twarde. Wystarczy posmarować je na wierzchu olejem rzepakowym – pozostanie miękkie i chrupiące po bokach. Wiem, że zależy Wam na tym, by dobrze rozpocząć dzień i tak jak ja stawiacie na wysokiej jakości produkty – dlatego właśnie wspominam o oleju rzepakowym. Jego właściwości i wpływ na nasz organizm mogą Was zaskoczyć!
Zobaczcie to porównanie poniżej:
Warto wiedzieć więcej o tym produkcie i używać go w kuchni, ja sama wspieram kampanię „Pokochaj olej rzepakowy” i zachęcam Was do zapoznania się z materiałami na jego temat o tutaj (www.pokochajolejrzepakowy.eu).
Zwracajcie uwagę na to, jakie tłuszcze spożywacie – ważny jest bowiem ich wpływ m.in. na nasze serce: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (ALA i LA) pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Olej rzepakowy zawiera najmniej tłuszczów nasyconych spośród olejów roślinnych, co ważne w diecie niskocholesterolowej. Już 2 łyżki oleju rzepakowego dziennie, za sprawą kwasu ALA, pomogą nam utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu, co może przyczynić się do obniżenia ryzyka choroby wieńcowej.
Tosty z awokado i jajkiem
Składniki (na jeden tost):
- 1 jajko
- bułka pełnoziarnista żytnia (im większe pieczywo, tym łatwiej je wypełnić, by nic nie wypadło)
- pół awokado
- kawałek papryki
- rukola
- pomidorki
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
Awokado myjemy i tniemy na paseczki. Paprykę także myjemy i wycinamy z niej “zamknięty kształt” jak na zdjęciu poniżej. Bułkę kroimy na pół i wyjmujemy z niej środek, smarujemy olejem rzepakowym. Do środka wkładamy pokrojone w paseczki pomidorki oraz awokado (również kroimy w paseczki, bądź rozdrabniamy je widelcem). Na górze układamy paprykę i wbijamy w nią jajko. Całość posypujemy pieprzem i solą i wkładamy do piekarnika na 20 minut, ok. 180 stopni Celsjusza. Na samym końcu układamy rukolę.