Owoce i warzywa są naturalnym źródłem wielu witamin, błonnika i minerałów. Niestety według Światowej Organizacji Zdrowia aż 80% populacji nie osiąga zalecanego ich dziennego spożycia. Sytuację może uratować np. tworzenie pysznych i zdrowych lodów, smoothies i koktajli, bo to przecież niezła zabawa. Każdy, komu zależy na zdrowiu i szczupłej sylwetce powinien przygotowywać je samemu!
Poniżej przedstawiam Wam trzy ulubione wersje lodowych przysmaków i jeden dla odważnych!
W przepisach przetestowałam swój nowy sprzęt – blender Philips Innergizer HR3868, który dzięki technologii ProBlend Extreme uwalnia 97% wartości odżywczych z warzyw i owoców, co jest jego niebywałą zaletą i rewolucją w przygotowywaniu pyszności. Jak możecie się przekonać, użyłam orzechów, zamrożonych owoców i lodów – , na szczęście blender świetnie sobie ze wszystkim poradził. Silnik o mocy 2 000 W, który śmiga nawet do 45 000 obrotów na minutę, umożliwia blendowanie nawet super twardych produktów. Dodatkowo dzbanek zbudowany z traitanu jest odporny na stłuczenia (to dla takich ciamajd jak ja świetna informacja) ma pojemność aż 2,2l i można na spokojnie myć go w zmywarce . Urządzenie jest bardzo proste w obsłudze, każdy sobie z nim poradzi. Pokrywa przeciwdźwiękowa oraz funkcja cichszej pracy pomagają zminimalizować poziom hałasu, co jest niezwykle ważne, gdy chcecie zrobić śniadanie, a wszyscy jeszcze śpią.
Blender wyposażony jest w cyfrowy wyświetlacz z 5 zaprogramowanymi trybami pracy, a także trybem ręcznym, w którym można zdefiniować prędkość obrotów, by za dotknięciem przycisku przygotować ulubiony koktajl dokładnie według osobistych preferencji. Wszystkie przetestowałam w pysznościach poniżej.
Oto przepisy dla Was – kombinujcie dowolnie ze wszystkimi składnikami! 🙂
LODY TRUSKAWKOWO-BANANOWE
– garść świeżyc truskawek
– mrożony dojrzały banan
– ewentualnie miód lub 3 daktyle
Program do lodów.
KOKTAJL BANANOWY Z ORZECHAMI NERKOWCA
– 2 mrożone dojrzałe banany
– szklanka wody
– garść orzechów z nerkowca
Program koktajli.
KOKTAJL ŚLIWKOWY
– mrożony dojrzały banan
– garść suszonych śliwek
– szklanka lodu
Program rozdrabniania lodu + do blendowania orzechów.
LODY Z KALAFIORA
– 4 rożyczki kalafiora
– dojrzały banan
– 2 dojrzałe kiwi
– 1 łyżka miodu
– pół szklanki lodu
– ewentualnie jogurt naturalny
Program do rozdrabniania lodu + program do robienia kremów z warzyw.
Wpis powstał w ramach współpracy z marką Philips.