Istnieją sosy uniwersalne, które pasują właściwie do wszystkiego. Jednym z nich jest ketchup, odłóżmy ten kupny na półkę w sklepie i zróbmy własny – w wersji bez zbędnych cukrów i polepszaczy smaku.
Jeśli odczuwacie spadki nastroju, “przetworzone” pomidory mogą być jednym z produktów, który pomoże go Wam zwalczyć, dzieje się tak za sprawą likopenu, który w nich znajdziecie 1. Dodatkowym wartościowym składnikiem naszego przepisu jest olej rzepakowy.Pora docenić jego właściwości i pozytywny wpływ na nasz organizm.
Niezbędne dla nas nienasycone kwasy tłuszczowe linolowy (omega-6) i linolenowy(omega-3) wpływają na nasz organizm – są niezbędne dla właściwego rozwoju i funkcjonowania organizmu, a także pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Możemy je odnaleźć w olejach, które są bardzo dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Okazuje się, że niezwykle istotnym aspektem jest proporcja między nimi, olej rzepakowy odznacza się najbardziej pożądaną, czyli dwie części omega-6 do jednej części omega-3 (2:1). Zobaczcie, jakie właściwości zawiera olej rzepakowy:
Źródło: http://pokochajolejrzepakowy.eu/
Jeśli chcecie mieć dużo energii, zapału do pracy i utrzymywać dobre samopoczucie, warto zacząć od zajrzenia do naszego talerza. Odżywianie nie powinno być kwestią poruszaną tylko podczas odchudzania – to aspekt naszego codziennego życia i funkcjonowania. Dbajmy o nie i wspierajmy akcję “Pokochaj olej rzepakowy”, która jest realizowana przy wsparciu Unii Europejskiej oraz RP. Podkreślamy korzyści, jakie wynikają ze stosowania naszego rodzimego produktu.
Ketchup FIT z pomidorów
Składniki:
2 kg świeżych pomidorów
olej rzepakowy
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki nasion gorczycy (rozetrzeć)
1 łyżka octu winnego
2 czubate łyżki ziół prowansalskich
łyżka miodu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Pomidory umyć i sparzyć, tak by można było zdjąć z nich skórkę. Pokroić na kawałki i wrzucić do garnka. Cebulę pokroić i delikatnie zeszklić razem z czosnkiem na oleju rzepakowym i dodać do zagotowanych pomidorów. Kolejno wrzucić pozostałe składniki, poza miodem. Gotować całość około 30 minut, aż sos nabierze konsystencji ketchupu. Na koniec, gdy zdejmiemy garnek z ognia, doprawić do smaku miodem. Jeśli zależy nam na gładkiej konsystencji, możemy ketchup zblendować.
1 http://www.postepybiochemii.pl/pdf/4_2011/372-380.pdf