Blog posts

Szakszuka z pomidorami

Szakszuka z pomidorami

PRZEPISY

Dania jednogarnkowe i “na raz” w kilka minut, to moja ulubiona kategoria w kuchni. Nie może w niej zabraknąć szakszuki. Tym razem w wersji pomidorowej. Jej intensywny, a jednocześnie delikatny smak Was zaskoczy!

Zastanawiacie się na czym smażyć?

Do tego celu polecam rafinowany olej rzepakowy! Przede wszystkim, odznacza się dobrą wytrzymałością na wysokie temperatury, nie traci swoich właściwości. Dodatkowo podczas smażenia wydobywa naturalny smak i zapach potraw, dania przygotowane na oleju rzepakowym zawierają aż od 5% do 10% mniej kalorii, ponieważ odsącza się on łatwiej niż inne oleje roślinne (wystarczy papierowy ręczniczek).
IMG_7242
Olej rzepakowy odznacza się na tle innych tłuszczy tym, że zawiera najmniej szkodliwych kwasów nasyconych. Dodatkowo stanowi źródło cennych kwasów omega-3, witaminy E i steroli roślinnych. Jedną z ważniejszych informacji jest to, że charakteryzuje się on optymalną proporcją kwasów omega-6 do omega-3. Stosunek ten wynosi 2:1 –co oznacza, że jest idealny, zważając na potrzeby żywieniowe człowieka.
olej
Jako ambasadorka akcji „Pokochaj olej rzepakowy”, która jest realizowana przy wsparciu Unii Europejskiej oraz RP, zapraszam Was na oficjalną stronę kampanii, gdzie możecie znaleźć wiele cennych materiałów, badań czy choćby więcej przepisów. Sprawdźcie sami: www.pokochajolejrzepakowy.eu

olej rzepakowy


Szakszuka z pomidorami

Składniki:
– 3 duże i dojrzałe pomidory
– 2 papryki
– 3 jajka
– olej rzepakowy
– bazylia,
– zioła prowansalskie,
– czosnek,
– twardy ser do posypania lub mozzarella (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Pomidory oraz paprykę kroimy w kostkę oraz wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem rzepakowym, do warzyw dodajemy ząbek czosnku oraz resztę ziół do smaku i chwilę dusimy. Gdy warzywa są już miękkie, wbijamy na patelnię jajka i całość smażymy na małym ogniu około 15 minut (aż zetną nam się jajka). Na koniec wrzucamy wybrany ser. Im dłużej będziemy dusić potrawę, tym będzie ona smaczniejsza.
IMG_7348
olej2
IMG_7319
ENJOY_pasek_2

About the author

Martyna Banasiak
Cześć, miło mi Cię widzieć! Blogować zaczęłam 3 lata temu, wtedy założyłam największego w Polsce bloga o psychodietetyce i zdrowym stylu życia Psychodietka.pl, w marcu tego roku dokonałam rebrandingu i działam pod swoim nazwiskiem na MartynaBanasiak.pl, rozszerzyłam też tematykę bloga. Możesz zobaczyć i posłuchać mnie na kanale na YouTube. Moje filmy mają około 2 000 000 wyświetleń (WOW!), uwielabiam to miejsce, może Tobie też się spodoba. Nie zastanawiam się nad tym, czy bardziej czuje się blogerem, czy youtuberem, po prostu robię dobre rzeczy, bo wiem, że tak można zdziałać najwięcej i najlepiej.