Czy jest osoba, która nie lubi ciastek? Pewnie nie ma! Wcale się nie dziwię. Trwa karnawał, dlatego mam dla Was przepis, który może zachwycić gości na przyjęciu.
Wypiek, który chcę Wam zaprezentować nie będzie zawierał mąki, natomiast w jego skład wchodzi tłuszcz, jakim jest olej rzepakowy. W ostatnich latach zaczęto baczniej przyglądać się olejowi rzepakowemu, badania doprowadziły do zaskakujących wniosków – ten produkt powinien stać na półce w każdym domu. Dlaczego należy doceniać olej rzepakowy? Już śpieszę z informacją!
Za jeden z tłuszczów najwyżej jakości uważana jest oliwa z oliwek, która stosowana jest zwłaszcza w diecie śródziemnomorskiej. Sprawdźcie w poniżej tabelce, jak wygląda porównanie oliwy z oliwek z olejem rzepakowym.
Warto korzystać z oleju rzepakowego, dlatego wspieram kampanię „Pokochaj olej rzepakowy” i zachęcam Was do zapoznania się z materiałami na jego temat o tutaj.
Ciasteczka bez mąki
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 banany (najlepiej miękkie i bardzo dojrzałe)
- 4 daktyle
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Opcjonalnie: żurawina, pestki dyni, pestki słonecznika, rodzynki do smaku, jeśli ktoś lubi bakalie
Przygotowanie:
Płatki owsiane blendujemy, aż powstanie z nich „mąka” owsiana. Do blendera dorzucamy banany, daktyle i olej rzepakowy i ponowanie blendujemy. Jeśli masa będzie zbyt „lejąca”, możemy dorzucić nieco więcej zmielonych płatków owsianych. Do masy dodajemy nasze bakalie (jeśli lubicie, ja wolę ciasteczka bez dodatków). Z masy formujemy kulki i rozpłaszczamy je (ja użyłam szklanki, żeby wszystkie były równe), układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15-20 minut w 180 stopniach.