Blog posts

Bananowe brownie fit

Bananowe brownie fit

PRZEPISY

Kto lubi czekoladę – ręka do góry! Niewiele jest osób, które mogłyby zaprzeczyć, dlatego spieszę z dietetycznym przepisem na pyszne, słodkie, czekoladowe brownie z bananami i kaszą jaglaną.

Święta tuż, tuż, a bananowe brownie to świetna propozycja na wigilijny deser, możecie zaskoczyć nim całą rodzinę!

Przed przepisem, mam dla Was jeszcze kilka ciekawostek. Cały czas trwa kampania “Pokochaj olej rzepakowy”, właśnie jego użyjemy do naszego pysznego ciacha. Przyjęło się w polskiej tradycji, że olej rzepakowy kojarzony jest przede wszystkim z daniami na słono, otóż to nie jedyny sposób, w jaki można go wykorzystać. Możecie użyć go także do deserów. Argumentem, który może Was do tego skłonić, jest fakt, że rafinowany olej rzepakowy można stosować do pieczenia – mimo wysokich temperatur, nie traci on swoich właściwości.

olej rzepakowy

Kilka mało znanych ciekawostek o oleju rzepakowym:

– olej rzepakowy zawiera 10 razy więcej Omega-3 niż oliwa z oliwek[1],

– olej rzepakowy można stosować w profilaktyce chorób układu krążenia,

– olej rzepakowy cechuje się idealnym z punktu widzenia potrzeb żywieniowych stosunkiem omega-6 do omega-3, tj. 2:1,

– olej rzepakowy zawiera korzystne dla organizmu składniki jak witamina E, czy sterole.

Wiedzieliście o tym? Poczytajcie więcej o tutaj (www.pokochajolejrzepakowy.eu). Dajcie znać, czy macie olej rzepakowy w swojej kuchni i czy będziecie z niego korzystać podczas przygotowań do Wigilii. J

[1] J. Krzymański, Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda, PSPO, Warszawa 2009

22aaa

22

PRZEPIS

Składniki:

3 bardzo dojrzałe banany

1/4 szklanki daktyli (wcześniej namoczone)

0,5 szklanki kaszy jaglanej

1/2 szklanki kakao (ewentualnie czekolada – opcja “mniej fit”)

1 łyżeczka sody oczyszczonej

3 łyżki oleju rzepakowego

2 jajka

1/4 szklanki mleka

 

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy, aż będzie miękka. Studzimy ją, dorzucamy wszystkie składniki i blendujemy na jednolitą masę. Przekładamy wszystko na blachę wysmarowaną olejem rzepakowym i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach.

asas

22zx

22as

ENJOY_pasek_2

About the author

Martyna Banasiak
Cześć, miło mi Cię widzieć! Blogować zaczęłam 3 lata temu, wtedy założyłam największego w Polsce bloga o psychodietetyce i zdrowym stylu życia Psychodietka.pl, w marcu tego roku dokonałam rebrandingu i działam pod swoim nazwiskiem na MartynaBanasiak.pl, rozszerzyłam też tematykę bloga. Możesz zobaczyć i posłuchać mnie na kanale na YouTube. Moje filmy mają około 2 000 000 wyświetleń (WOW!), uwielabiam to miejsce, może Tobie też się spodoba. Nie zastanawiam się nad tym, czy bardziej czuje się blogerem, czy youtuberem, po prostu robię dobre rzeczy, bo wiem, że tak można zdziałać najwięcej i najlepiej.