Jeśli jesteście łasuchami i brakuje Wam czekolady, mam dla Was ciekawą alternatywę – dietetycznie, smacznie i szybko!
Cały czas trwa kampania “Pokochaj olej rzepakowy”, gdzie staramy się przybliżyć właściwości tego tłuszczu. W poniższym przepisie będziemy zapiekać warzywa w bardzo wysokiej temperaturze, rafinowany olej rzepakowy świetnie się do tego nadaje, ponieważ nie traci cennych wartości odżywczych, mimo obróbki termicznej.
Podejrzewam, że staracie się ograniczać kalorie, jeść rozsądniej, jednak pamiętajcie, że tłuszcz jest niezbędny w diecie, nie unikajcie go, ale nauczcie się wybierać ten, który najlepiej na Was wpłynie. Dobrym posunięciem jest zastąpienie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi, co pomoże w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Olej rzepakowy zawiera najmniej tłuszczów nasyconych spośród powszechnie dostępnych tłuszczów (patrz wykres poniżej), dlatego jest polecany przez ekspertów.
Źródło: Dane Instytutu Aklimatyzacji i Hodowli Roślin
Poza tym zawarte w oleju rzepakowym wielonienasycone kwasy tłuszczowe ALA i LA, odpowiednio z rodziny omega-3 i omega-6 oraz sterole roślinne pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu.
Najczęściej oleje kojarzą nam się z potrawami na słono, czas to zmienić. Zobaczcie, ile pysznych i ciekawych zastosowań ma olej rzepakowy.
Krem czekoladowy z batatów
Składniki:
1 duży batat
2 dojrzałe banany
1 łyżeczka miodu
olej rzepakowy
3 łyżeczki kakao
Przygotowanie:
Batata kroimy na pół i smarujemy dokładnie olejem rzepakowym, zapiekamy go w temperaturze 200 stopni C. przez 30 minut (sprawdzajcie czy nie będzie miękki wcześniej). Wyjmujemy, dodajemy banany, kakao i miód, a następnie blendujemy na gładką masę.