Idzie jesień, a co za tym idzie zimne wieczory, kiedy ma się ochotę zjeść coś słodkiego. Odkładamy na bok kupne ciasteczka czy cukiereczki i zabieramy się za zrobienie domowych, smacznych słodkości. Przygotowanie tych trzech smakołyków nie trwa dłużej niż 5 minut! Czekoladowy popcorn, kanapeczki z jabłka i masła orzechowego oraz koreczki bananowe z masłem orzechowym mogą sprawdzić się także na imprezie jako przekąska dla gości, czy babskim wieczorze.
Do przygotowania wybranych przysmaków, będę potrzebowała oleju rzepakowego – produktu, którego bardzo długo nie doceniałam. Jako ambasadorka kampanii “Pokochaj olej rzepakowy”, spieszę Was poinformować o jego świetnych właściwościach! Przede wszystkim wystarczą już dwie łyżki, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie człowieka na kwas linolenowy (ALA) z rodziny omega -3. Jak możecie zauważyć, podczas robienia popcornu będę używać go przy wyższych temperaturach, możecie jednak być spokojni – rafinowany olej rzepakowy jest na nie odporny! Można na nim smażyć i gotować bez obaw. Mam jeszcze jedną dobrą wiadomość – olej rzepakowy pomaga dbać o serce. Jak? Już tłumaczę… Zawarte w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe ALA i LA z rodziny omega-3 i omega-6 oraz sterole roślinne pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi (podwyższony cholesterol jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby niedokrwiennej serca).
Możecie szerzyć dobrą nowinę i dzielić się informacjami na ten temat z bliskimi. Jeśli chcecie poczytać więcej o właściwościach oleju rzepakowego, wskakujcie tutaj.
Czekoladowy popcorn
Składniki:
garść popcornu (ziarna kukurydzy)
gorzka czekolada
olej rzepakowy
Przygotowanie:
Garść ziaren kukurydzy, to miara umowna – wszystko zależy od tego, jak duże macie naczynie. Wsypujemy je do miseczki i spryskujemy odrobiną oleju rzepakowego. Teraz mamy dwa wyjścia – możemy użyć patelni / garnka lub mikrofalówki. Czekoladę rozpuszczamy – możemy użyć do tego kąpieli wodnej, czyli zagrzać wodę i włożyć miseczkę do garnka z czekoladą, lub również mikrofalówki, gdzie czekamy około 2 minut.
Polewamy popcorn czekoladą i gotowe! 🙂
Kanapeczki z jabłka i masła orzechowego
Składniki:
duże jabłko
masło orzechowe (przepis o tutaj)
Przygotowanie:
Jabłko kroimy w plasterki i wypełniamy masłem orzechowym.
Koreczki bananowe z masłem orzechowym
Składniki:
dojrzały banan (najlepiej taki “brzydki”, z czarnymi plamami, wtedy jest najsłodszy)
masło orzechowe (przepis tutaj)
Przygotowanie:
Banana kroimy w plasterki i wypełniamy masłem orzechowym. Możemy też nadziać całość na wykałaczkę i umoczyć w gorzkiej czekoladzie – pyszota.
Macie jakieś swoje ulubione przekąski? Jeśli tak, zostawcie mi przepisy w komentarzach. Smacznego! 🙂