Blog posts

3 sposoby na FIT słodkie przekąski

3 sposoby na FIT słodkie przekąski

PRZEPISY

Idzie jesień, a co za tym idzie zimne wieczory, kiedy ma się ochotę zjeść coś słodkiego. Odkładamy na bok kupne ciasteczka czy cukiereczki i zabieramy się za zrobienie domowych, smacznych słodkości. Przygotowanie tych trzech smakołyków nie trwa dłużej niż 5 minut! Czekoladowy popcorn, kanapeczki z jabłka i masła orzechowego oraz koreczki bananowe z masłem orzechowym mogą sprawdzić się także na imprezie jako przekąska dla gości, czy babskim wieczorze.

Do przygotowania wybranych przysmaków, będę potrzebowała oleju rzepakowego – produktu, którego bardzo długo nie doceniałam. Jako ambasadorka kampanii “Pokochaj olej rzepakowy”, spieszę Was poinformować o jego świetnych właściwościach! Przede wszystkim wystarczą już dwie łyżki, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie człowieka na kwas linolenowy (ALA) z rodziny omega -3. Jak możecie zauważyć, podczas robienia popcornu będę używać go przy wyższych temperaturach, możecie jednak być spokojni – rafinowany olej rzepakowy jest na nie odporny! Można na nim smażyć i gotować bez obaw. Mam jeszcze jedną dobrą wiadomość – olej rzepakowy pomaga dbać o serce. Jak? Już tłumaczę… Zawarte w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe ALA i LA z rodziny omega-3 i omega-6 oraz sterole roślinne pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi (podwyższony cholesterol  jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby niedokrwiennej serca).

logo-rzepak

Możecie szerzyć dobrą nowinę i dzielić się informacjami na ten temat z bliskimi. Jeśli chcecie poczytać więcej o właściwościach oleju rzepakowego, wskakujcie tutaj.

aaaaa

Czekoladowy popcorn

Składniki:
garść popcornu (ziarna kukurydzy)
gorzka czekolada
olej rzepakowy

Przygotowanie:
Garść ziaren kukurydzy, to miara umowna – wszystko zależy od tego, jak duże macie naczynie. Wsypujemy je do miseczki i spryskujemy odrobiną oleju rzepakowego. Teraz mamy dwa wyjścia – możemy użyć patelni / garnka lub mikrofalówki. Czekoladę rozpuszczamy – możemy użyć do tego kąpieli wodnej, czyli zagrzać wodę i włożyć miseczkę do garnka z czekoladą, lub również mikrofalówki, gdzie czekamy około 2 minut.
Polewamy popcorn czekoladą i gotowe! 🙂

IMG_1380

IMG_1384

Kanapeczki z jabłka i masła orzechowego

Składniki:

duże jabłko
masło orzechowe (przepis o tutaj)

Przygotowanie:
Jabłko kroimy w plasterki i wypełniamy masłem orzechowym.

IMG_1425
IMG_1441

Koreczki bananowe z masłem orzechowym

Składniki:
dojrzały banan (najlepiej taki “brzydki”, z czarnymi plamami, wtedy jest najsłodszy)
masło orzechowe (przepis tutaj)

 

Przygotowanie:
Banana kroimy w plasterki i wypełniamy masłem orzechowym. Możemy też nadziać całość na wykałaczkę i umoczyć w gorzkiej czekoladzie – pyszota.

IMG_1457

Macie jakieś swoje ulubione przekąski? Jeśli tak, zostawcie mi przepisy w komentarzach. Smacznego! 🙂

 

ENJOY_pasek_2

About the author

Martyna Banasiak
Cześć, miło mi Cię widzieć! Blogować zaczęłam 3 lata temu, wtedy założyłam największego w Polsce bloga o psychodietetyce i zdrowym stylu życia Psychodietka.pl, w marcu tego roku dokonałam rebrandingu i działam pod swoim nazwiskiem na MartynaBanasiak.pl, rozszerzyłam też tematykę bloga. Możesz zobaczyć i posłuchać mnie na kanale na YouTube. Moje filmy mają około 2 000 000 wyświetleń (WOW!), uwielabiam to miejsce, może Tobie też się spodoba. Nie zastanawiam się nad tym, czy bardziej czuje się blogerem, czy youtuberem, po prostu robię dobre rzeczy, bo wiem, że tak można zdziałać najwięcej i najlepiej.