Blog posts

Pizza z kalafiora

Pizza z kalafiora

PRZEPISY

Jeśli uwielbiacie pizzę, ale boicie się tej bomby kalorii, którą ze sobą niesie, mam coś specjalnie dla Was – ciasto, które zrobione jest z kalafiora! 🙂logo-rzepak

Od kilku tygodni przywołuję na blogu kampanię “Pokochaj olej rzepakowy”,  która jest realizowana przy wsparciu Unii Europejskiej i Rzeczpospolitej Polskiej. Razem staramy się edukować na temat walorów i korzyści wynikających z używania oleju rzepakowego – ten powinien znaleźć się w każdej polskiej kuchni. Niewiele z nas wie, jak cenny to produkt.

Olej rzepakowy w swoim składzie zawiera:

56-68% kwasu oleinowego,

18-22% kwasu linolowego (omega-6),

10-13% kwasu linolenowego (omega-3),

4-6% kwasów nasyconych (palmitynowego i stearynowego),

0-2% kwasu erukowego (w odmianach uprawianych dawniej kwas ten stanowił połowę składu kwasów tłuszczowych).

Zawiera on najmniej niekorzystnych nasyconych kwasów tłuszczowych – ma ich dwukrotnie niższą zawartość niż w oliwie z oliwek czy oleju słonecznikowym.  Możemy na nim smażyć czy piec z jego udziałem, ponieważ rafinowany olej rzepakowy cechuje się dobrą wytrzymałością na zmiany termiczne zachodzące w takich wysokich temperaturach. Przysłuży się także naszemu układowi krążenia  – zawiera sterole roślinne, które pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Ponadto kwas ALA zawarty m.in. w oleju rzepakowym wpływa na rozwój komórek nerwowych i mózgu.

 

 

Przepis na pizzę z kalafiora

Składniki

WERSJA 1:

    • kalafior
    • jajko
    • mozzarella
    • płatki owiane
    • warzywa na pizzę: papryka, ogórek konserwowy, oliwki, cebula, szynka
    • olej rzepakowy

 

Przygotowanie:

Kalafior gotujemy i studzimy – najlepiej odłożyć go na papierowy ręczniczek do odsączenia. Warzywo blendujemy, dodajemy do niego dwie garści płatków owsianych, łyżkę oleju i jajko.  Wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut  i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza . Na sam koniec (10 minut przed końcem) dorzucamy szynkę, warzywa, a tuż przed wyjęciem mozzarellę.

IMG_6581

IMG_6583 IMG_6607

IMG_6650

IMG_6660

Pamiętajcie, że możecie zaszaleć ze składnikami na pizzy – dodajcie to, co lubicie najbardziej.

Smacznego! 🙂

 

ENJOY_pasek

About the author

Martyna Banasiak
Cześć, miło mi Cię widzieć! Blogować zaczęłam 3 lata temu, wtedy założyłam największego w Polsce bloga o psychodietetyce i zdrowym stylu życia Psychodietka.pl, w marcu tego roku dokonałam rebrandingu i działam pod swoim nazwiskiem na MartynaBanasiak.pl, rozszerzyłam też tematykę bloga. Możesz zobaczyć i posłuchać mnie na kanale na YouTube. Moje filmy mają około 2 000 000 wyświetleń (WOW!), uwielabiam to miejsce, może Tobie też się spodoba. Nie zastanawiam się nad tym, czy bardziej czuje się blogerem, czy youtuberem, po prostu robię dobre rzeczy, bo wiem, że tak można zdziałać najwięcej i najlepiej.