Przygotowywanie smacznych dań, jest jak ‘neverending story’ – zawsze można wymyślić coś nowego. Mam dla Was pomysł na pyszne śniadanie, obiad i kolację!
Kampania „Pokochaj olej rzepakowy” realizowana przy wsparciu Unii Europejskiej oraz Rzeczpospolitej Polskiej, to akcja, którą wspieram na blogu już od jakiegoś czasu. Uważam, że nasz olej rzepakowy jest mocno niedoceniany.
Pamiętajcie o nim, ponieważ ma wiele cennych właściwości, witamin i minerałów. Po pierwsze, co istotne w moich przepisach, odznacza się dobrą wytrzymałością przy wysokich temperaturach, to oznacza, że można bez obaw na nim smażyć! Do smażenia warto wybrać rafinowany olej rzepakowy. Poza tym to źródło kwasów omega-3, znajdziemy w nim cenny przeciwutleniacz – witaminę E, która wpływa na ochronę DNA, białek i lipidów przed uszkodzeniami na tle oksydacyjnym. Warto wiedzieć, że codzienne spożywanie ok. 2 łyżek oleju rzepakowego całkowicie pokrywa zapotrzebowanie człowieka na kwas linolenowy (ALA) z rodziny omega-3 (ten sam, który wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi). Dobrze jest nie przekraczać tej zalecanej dawki. 🙂
Śniadanie
Placuszki bananowo-owsiane
Pierwsza propozycja, to przepyszne i pożywne placuszki bananowo-owsiane, które dodają energii i siły do działania. Pełen przepis możecie znaleźć o tutaj.
Obiad
Pesto z makaronem z cukinii
Przygotowanie makaronu z warzyw to świetna sprawa! Użyjcie do tego obieraczki i cukinii, wystarczy pokroić warzywo na cienkie plasterki, posolić, popieprzyć i podusić kilka minut na minimalnej ilości oleju rzepakowego. Na końcu dodać pesto, fetę i oliwki. Wyjdzie Wam cudo! 🙂
Kolacja
Omlet z rukolą
Jeśli chcecie szybką, pożywną i lekkostrawną kolację, zainwestujcie w omlety! Moja wersja składa się z 2 jaj, 2 garści rukoli, przypraw do smaku i oleju rzepakowego do smażenia – nic więcej nie potrzeba. Całość wystarczy wymieszać za pomocą blendera i wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem. Na wierzch dodajcie ulubione warzywa i wcinajcie ze smakiem!
Jak widzicie, dania nie muszą być nudne, ani czasochłonne. Wystarczy trochę sprytu i wyobraźni.
Co dziś przygotujecie? 🙂