Blog posts

Sosy i dressingi do sałatek z olejem rzepakowym

Sosy i dressingi do sałatek z olejem rzepakowym

PRZEPISY

Sosy i dressingi to świetny dodatek do serwowanego dania! Można ich używać nie tylko do sałatek, ale serwować jak tylko podpowie Wam wyobraźnia. Sprawdźcie pięć moich ulubionych smaków!

logo-rzepak

Wszystkie przedstawione sosy, przygotowane są na bazie oleju rzepakowego. Dołączyłam do kampanii “Pokochaj olej rzepakowy”, która jest realizowana przy wsparciu Unii Europejskiej oraz Rzeczpospolitej Polskiej, dzięki czemu staram się przyczynić do promowania oleju rzepakowego. Nie macie pojęcia, ile cennych dla organizmu właściwości możemy w nim znaleźć!

ASA

Co ważne, zawiera dużo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli najbardziej cenną grupę kwasów tłuszczowych. Powinnyśmy dostarczać je wraz z pożywieniem każdego dnia! Zawarte w oleju rzepakowym kwasy omega-3 (ALA) i omega-6 (LA) mają wpływ na prawidłowy wzrost i rozwój, co szczególnie ważne u dzieci, a także przyczyniają się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, co ważne dla wszystkich.

czo

Dressing czosnkowy

Nie uwierzycie, ale to najlepszy dressing, jaki spróbujecie! Wystarczy 1 łyżka oleju rzepakowego, 2 ząbki czosnku, woda i odrobina soli. Polejcie nim kapustę pekińską (bez żadnych dodatków) i nie dziękujcie! 🙂

cats3

Sos czosnkowy

Czym się różni od poprzedniego? Świetnie pasuje zwłaszcza do mięs czy dań takich jak pizza, pieczone ziemniaki. Zmieszaj jogurt naturalny z łyżką oleju rzepakowego, solą, 2 przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i ziołami prowansalskimi. Zapomnisz o kupnych sosach tego typu!

cats2

Sos miodowo-musztardowy

Do cudeńko najlepiej pasuje do sałatek z kurczakiem i rukolą. Zmieszajcie łyżeczkę musztardy z łyżeczką miodu, łyżką oleju rzepakowego i wodą. Obiecuję, że będzie pyszne, a zarazem słodko-ostre.

catsXXXX

Sos a’la vinegret

Przetestujcie nieco inną wersję znanego sosu – wystarczy łyżeczka octu winnego (lub octu jabłkowego), łyżka oleju rzepakowego, odrobina pieprzu cytrynowego, szczypta soli i łyżeczka musztardy (można dodać wodę, by zwiększyć ilość sosu). Najlepiej podawać go do sałatek.

4

Sos pomidorowy

To chyba jeden z najbardziej znanych sosów! Wystarczą 2 łyżeczki koncentratu, mały jogurt naturalny, odrobina pieprzu i soli, zioła prowansalskie i bazylia oraz łyżeczka oleju rzepakowegp. Sos ten można stosować właściwie do wszystkiego. Jest wyśmienity do pizzy i frytek, zamiast ketchupu!

Który sos to Wasz ulubiony? Jeśli macie swoje pomysły, zostawcie je w komentarzach! 🙂

 

 

ENJOY_pasek

About the author

Martyna Banasiak
Cześć, miło mi Cię widzieć! Blogować zaczęłam 3 lata temu, wtedy założyłam największego w Polsce bloga o psychodietetyce i zdrowym stylu życia Psychodietka.pl, w marcu tego roku dokonałam rebrandingu i działam pod swoim nazwiskiem na MartynaBanasiak.pl, rozszerzyłam też tematykę bloga. Możesz zobaczyć i posłuchać mnie na kanale na YouTube. Moje filmy mają około 2 000 000 wyświetleń (WOW!), uwielabiam to miejsce, może Tobie też się spodoba. Nie zastanawiam się nad tym, czy bardziej czuje się blogerem, czy youtuberem, po prostu robię dobre rzeczy, bo wiem, że tak można zdziałać najwięcej i najlepiej.