Blog posts

Wyniki konkursu „Dietetyczne przekąski z olejem rzepakowym!”

Wyniki konkursu „Dietetyczne przekąski z olejem rzepakowym!”

PRZEPISY

Nie możecie się już doczekać wyników konkursu, który zorganizowaliśmy w ramach kampanii „Pokochaj olej rzepakowy!”? Oto one!

Dziękuje Wam za liczny odzew, musiałam przebrnąć przez masę przepysznych dań, bez możliwości ich konsumpcji. Ach, nie macie litości! 🙂 Zadanie konkursowe polegało na stworzeniu dietetycznej przekąski z olejem rzepakowym.

Przechwytywanie grafika FB

Główną nagrodą jest rower damski Le Grand Virginia 2, który widzicie na zdjęciu. Mamy też 4 nagrody pocieszenia – kosze piknikowe od Home&You.

Oto lista zwycięzców:

Główna nagroda: Natalia Horodko za przepis na pieczarkowe mini burgery z kaszy jaglanej i buraków

Nagrody pocieszenia:

  1. Agnieszka Torbicka za przepis na pieczone frytki z cukinii i marchewki podane z pikantnym pesto z pietruszki
  2. Magdalena Mogilnicka za przepis na dietetyczne ziołowe krakersy
  1. Małgorzata Sikora za przepis na dietetyczne, chrupiące batoniki z prażonym na oleju rzepakowym siemieniem lnianym
  2. Iza Kosowska za przepis na pyszne ciasteczka z olejem rzepakowym

 

Na Wasze dane do wysyłki czekam do 12.06.2016, wyślijcie adres i numer telefonu na mail konkurs.martynabanasiak@gmail.com.

 

Wszystkim serdecznie gratuluję! 🙂

 

A oto zwycięskie przepisy:

1. Pieczarkowe mini burgery z kaszy jaglanej i buraków (zdjęcie powyżej)

aaSkładniki (na 12 hamburgerów):

24 pieczarki

pół woreczka kaszy jaglanej

surowy burak (ok. 120g)

jajko

ząbek czosnku

cebula (ok. 30g)

2 łyżki oleju rzepakowego (ok. 20ml)

świeża natka pietruszki

sól, pieprz, ulubione przyprawy do smaku np. słodka papryka

dodatki np. pikantne ogórki konserwowe, szpinak

 

Przygotowanie:

Pieczarki:

myjemy, obieramy (ten krok można pominąć), wydrążamy środek i solimy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza . Wydrążone pieczarki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i

pieczemy z obu stron przez ok. 10 minut, aż pieczarki zrobią się miękkie. Odstawiamy do ostygnięcia.

 

Kotleciki z kaszy jaglanej i buraczków:

Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu (najlepiej ugotować ją trochę wcześniej, aby zdążyła ostygnąć). Buraka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Kaszę jaglaną mieszamy ze startymi burakami, dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki oraz olej rzepakowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, przyprawami. Wszystko razem mieszamy i formujemy kotleciki wielkości upieczonych pieczarek. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Kotleciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy łącznie 20-25 minut z każdej strony, w połowie czasu obracamy kotleciki na drugą stronę.

Komponujemy hamburgery z ulubionymi dodatkami. Moja wersja zawiera szpinak, rzodkiewkę i pikantne ogórki konserwowe.

2. Pieczone frytki z cukinii i marchewki podane z pikantnym pesto z pietruszki

aa2

 

Składniki:

(na frytki)

– 1 cukinia

– 2 marchewki

– łyżka oleju rzepakowego

– pół łyżeczki papryki słodkiej

– pół łyżeczki ziół prowansalskich

 

(na pesto)

– natka pietruszki

– garść orzechów włoskich

– szczypta suszonej papryczki chilli

– 100 ml oleju rzepakowego

– sok z połowy cytryny

 

Przygotowanie:

Cukinię i marchewkę kroimy w słupki. Przyprawy wraz z olejem łączymy ze sobą i gotową mieszanką polewamy warzywa. Całość przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Warzywa pieczemy około 20-25 minut. W międzyczasie przyrządzamy pesto. Do blendera wkładamy umyty pęczek pietruszki, orzechy, olej, sok z cytryny oraz chilli. Wszystko razem miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

3. Dietetyczne ziołowe krakersy

aaaaaa3

Składniki:

– 150 g mąki (dowolnej, użyłam tutaj 130 g żytniej razowej typu 2000 i 20 g kukurydzianej)

– 10 g siemienia lnianego

– 20 g otrębów pszennych

– około 100 ml wody

– 3 łyżki oleju rzepakowego

– świeże zioła

– ulubione przyprawy, np. słodka papryka, pieprz

 

Przygotowanie:

Zioła posiekać. Wszystkie suche składniki wymieszać. Wodę i olej mocno podgrzać, dodać do mąki. Zagnieść ciasto, cienko rozwałkować i wykrawać dowolne kształty.

Układać na papierze do pieczenia.

 

Dodatkowo:

– 2 łyżki oleju rzepakowego

– ulubione przyprawy – pełna dowolność!

 

Olej wymieszać z przyprawami. Każdego krakersa posmarować przygotowaną mieszanką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Piec około 10 minut, sprawdzając, by się nie przypaliły.

Krakersy są idealne na popołudnie przed telewizorem czy piknik! Idealnie smakują z jogurtowymi sosami czy pastą z awokado. Polecam!

4. Dietetyczne, chrupiące batoniki z prażonym na oleju rzepakowym siemieniem lnianym

aaaaa4

Składniki:

olej rzepakowy

– 1/2 szklanki siemienia lnianego

– 1 dojrzałe awokado

– 1 i 1/2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych

– 1/2 szklanki łuskanego słonecznika

– łyżka miodu

 

Składniki:

W małym rondelku podgrzewany odrobinę oleju rzepakowego i wsypujemy siemię lniane. Prażymy je w ten sposób pod przykryciem chwilkę, dosłownie 2 minuty. Robimy to, by nasze batoniki były jeszcze bardziej chrupiące 🙂 Siemię odstawiamy i w międzyczasie nastawiamy piekarnik na temp. 180 stopni C.

Obieramy i pozbywamy się pestki z awokado. Jeśli jest bardzo dojrzałe i miękkie, można je rozgnieść przy pomocy widelca lub użyć blendera. Gdy awokado ma jednolitą konsystencję, łączymy je w misce z resztą składników (prażonym na oleju rzepakowym siemieniem, płatkami owsianymi, słonecznikiem i miodem). Wszystko dokładnie mieszamy – powstanie gęsta masa.

Małą blaszkę pokrywamy papierem do pieczenia lub smarujemy olejem rzepakowym. Następnie jednolicie rozkładamy naszą masę na blaszce (tak maksymalnie do grubości ok 1,5 cm). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i trzymamy aż masa się zarumieni i przesuszy.

Ostudzony wypiek kroimy w paseczki (tworząc w ten sposób batoniki).

5. Pyszne ciasteczka z olejem rzepakowym

zzzzzzz

Składniki:

1/2 szklanki mąki ryżowej lub pszennej

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 szklanka płatków owsianych

1/2 szklanki wiórków kokosowych

80 g mieszanki drobnych rodzynek i suszonej żurawiny

125 g oleju rzepakowego

1 banan

 

Przygotowanie:

Wszystko razem wymieszać  i wyrobić ciasto. Rozwałkować placek i wycinać ciasteczka szklanką. Piec ok. 20 min w temperaturze 150 st. Celsjusza.

 

ENJOY_pasek2

 

 

About the author

Martyna Banasiak
Cześć, miło mi Cię widzieć! Blogować zaczęłam 3 lata temu, wtedy założyłam największego w Polsce bloga o psychodietetyce i zdrowym stylu życia Psychodietka.pl, w marcu tego roku dokonałam rebrandingu i działam pod swoim nazwiskiem na MartynaBanasiak.pl, rozszerzyłam też tematykę bloga. Możesz zobaczyć i posłuchać mnie na kanale na YouTube. Moje filmy mają około 2 000 000 wyświetleń (WOW!), uwielabiam to miejsce, może Tobie też się spodoba. Nie zastanawiam się nad tym, czy bardziej czuje się blogerem, czy youtuberem, po prostu robię dobre rzeczy, bo wiem, że tak można zdziałać najwięcej i najlepiej.