Jak urozmaicić swoją kuchnię, a tym samym dietę i gotowanie? Eksperymentować, testować nowe i działać! Głównym patentem jest używanie ziół i przypraw do smaku, które czasem potrafią zmienić potrawę o 180 stopni. Tym razem, na stół wskakuje smakowy olej rzepakowy, który można w łatwy sposób zrobić samemu w domu.
W ramach kampanii „Pokochaj olej rzepakowy”, która jest realizowana przy wsparciu Unii Europejskiej oraz Rzeczpospolitej Polskiej, staram się w każdym wpisie tematycznym podkreślić walory i korzyści wynikające ze spożywania oleju rzepakowego, który jest często niedoceniany.
Co zawiera olej rzepakowy?
– W porównaniu z innymi popularnymi olejami roślinnymi zawiera dużo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, czyli najbardziej cennej grupy kwasów tłuszczowych, które powinny być dostarczane z pożywieniem.
Kwas ALA (z rodziny omega-3) zawarty w oleju rzepakowym wpływa na rozwój komórek nerwowych i mózgu. Ponadto wspomniany kwas ALA oraz kwas LA (z rodziny omega-6) są potrzebne do prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci oraz wpływają na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
– Olej rzepakowy jest źródłem cennych przeciwutleniaczy, bo charakteryzuje się wysokim poziomem witaminy E.
– Długo zachowuje świeżość, bez konsekwencji w składzie.
Jak przygotować smakowy olej rzepakowy?
Wszystko zależy od tego, jakie smaki lubicie… Zdecydowałam się na stworzenie moich trzech ulubionych – chilli, bazylia-pesto oraz czosnkowy.
Chilli – wystarczy odrobina, by poczuć różnicę, pamiętajcie, ze tutaj lepiej dosypać, niż przesypać.
Bazylia-pesto – możliwości jest kilka, wykorzystanie świeżych listków bazylii, bazylii suszonej czy pesto (osobiście lubię najbardziej ostatnią formę).
Czosnkowy – najlepiej wrzucić całe ząbki czosnku, jak widzicie u mnie to największa butelka, ponieważ to mój ulubiony smak.
Każdy z tych rodzajów nadaje się zarówno do dań na zimno, jak i na ciepło – do sałatek, smażenia czy pieczenia. Można je nawet ze sobą łączyć!
Spróbujcie – to świetna opcja!