Domowe chipsy z jarmużu, kontra chipsy do jakich jesteśmy przyzwyczajeni – dla mnie te pierwsze wygrywają na każdym poziomie. Świetnie smakują w każdej sytuacji. Przyrządzajcie i wcinajcie bez wyrzutów sumienia! A w międzyczasie zapraszam do konkursu 🙂
O zaletach takiej przekąski można by się długo rozpisywać, dlatego mam dla Was świetne zadanie i konkurs!
Przygotuj własną dietetyczną przekąskę z olejem rzepakowym i wyślij wraz ze zdjęciem na adres: konkurs.martynabanasiak@gmail.com
Wybierzemy 5 najciekawszych wypowiedzi, które nagrodzimy.
Do wygrania:
Pierwsze miejsce: rower damski Le Grand Virginia 2
Nagrody pocieszenia dla 4 wyróżnionych to kosze piknikowe
Przepisy można zgłaszać w dniach 20 maja – 3 czerwca 2016 roku.
Pełen regulamin możecie znaleźć tutaj: Regulamin konkursu.
Smaczne i dietetyczne przekąski – jak zrobić chipsy z jarmużu?
Jeśli szukacie inspiracji, przeczytajcie moją propozycję JJak wiecie, najlepiej smakują pierwsze kęsy… Przez lata przyzwyczajaliśmy się do tego, że podjadamy w różnych sytuacjach np. podczas przyjęcia u znajomych, oglądania ulubionego serialu, czy ploteczek z przyjaciółkami… Nie trzeba rezygnować ze wszystkich przyjemności, można stworzyć ich lepszą wersję. Sprawdźcie przepis na chipsy z jarmużu, a na końcu mam dla Was świetny konkurs! 🙂
Kampania „Pokochaj olej rzepakowy!”, która jest realizowana przy wsparciu Unii Europejskiej oraz Rzeczpospolitej Polskiej cały czas trwa. Z dumą biorę udział w projekcie – warto wiedzieć, dlaczego używać naszego rodzimego produktu.
Co warto podkreślać, olej rzepakowy ma najkorzystniejszy skład kwasów tłuszczowych spośród innych olejów roślinnych, na przykład zawiera najmniej niekorzystnych nasyconych kwasów tłuszczowych, porównując do oliwy z oliwek czy oleju słonecznikowego, ta zawartość jest dwukrotnie niższa.
Jego ewidentną zaletą jest dobra wytrzymałość na zmiany termiczne zachodzące podczas smażenia czy pieczenia, właśnie dlatego świetnie nadaje się do przyrządzenia naszych chipsów.
Przepis na CHIPSY Z JARMUŻU
Składniki:
– jarmuż
– przyprawy (czosnek, papryka słodka, chilli, ewentualnie sól)
– olej rzepakowy
Przygotowanie:
Ulubione przyprawy mieszamy z łyżką oleju rzepakowego (można ominąć sól-spróbujcie chipsy po upieczeniu i dopiero wtedy posmakujcie czy jej potrzebujecie). Jarmuż myjemy i suszymy, kolejno dokładnie obtaczamy w przyprawach. Rozkładamy go na blaszce i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C.
Powodzenia! 🙂