Znudziły Wam się kanapki do szkoły, pracy, na wycieczkę czy piknik? Mam dla Was świetną i pożywną alternatywę – trzy szybkie i proste przepisy do wykorzystania.
Do wszystkich dań użyłam oleju rzepakowego. Co już podkreślałam, dumnie wspieram kampanię “Pokochaj olej rzepakowy“, która jest realizowana przy wsparciu Unii Europejskiej oraz RP. Podkreślamy korzyści, jakie wynikają ze stosowania naszego rodzimego produktu.
Dlaczego smażę właśnie na oleju rzepakowym?
Powód jest prosty, chodzi o jego właściwości przy obróbce w wysokiej temperaturze – charakteryzuje się dobrą wytrzymałością na zmiany termiczne. Poza tym, w porównaniu z oliwą z oliwek czy olejem słonecznikowym, ma on mniej niekorzystnych nasyconych kwasów tłuszczowych – ich zawartość jest aż dwukrotnie niższa.
Jak pokazują badania, kwasy OMEGA-3 w naszej diecie to towar deficytowy, dlatego zaleca się zwiększenie ich spożywania – znajdziecie je w oleju rzepakowym, z idealnym z punktu widzenia potrzeb żywieniowych stosunkiem omega-6 do omega-3 (2:1). To też źródło cennych dla organizmu przeciwutleniaczy, tj. witaminy E. Zdecydowanie powinien znajdować się w każdym polskim domu.
Pełnoziarniste naleśniki z awokado
Składniki:
– mąka pełnoziarnista żytnia – 1 szklanka,
– mleko – 1 szklanka – może być więcej lub mniej – zależy jak ciasto będzie się „kleiło” ,
– 1 jajko,
– 1 dojrzałe awokado,
– 1 ogórek,
– kiełki rzodkiewki,
– 1 mozzarella,
– olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie:
Aby powstało ciasto na naleśniki, miksujemy ze sobą mąkę, jajko, mleko i odrobinę wody. Całość smażymy na oleju rzepakowym na rozgrzanej patelni. Naleśniki z mąki żytniej są nieco mniej sprężyste i łatwiej się łamią – miejcie to na uwadze, gdy będziecie zawijać farsz. Awokado kroimy w łódeczki i układamy razem z mozzarellą i kiełkami na naleśniku.
Placuszki bananowo-owsiane
Składniki:
– 1 banan,
– zmielone płatki owsiane – 1 szklanka,
– 1 jajko,
– mleko – 1 szklanka,
– żurawina lub inne owoce – ilość wg uznania,
– olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie:
“Mąkę” owsianą (zblendowane płatki) miksujemy z rozgniecionym widelcem bananem, jajkiem i mlekiem. Całość smażymy na oleju rzepakowym i dodajemy owoce. Pamiętajcie, że placuszki same w sobie już są bardzo słodkie.
Tortilla z łososiem i rukolą
Składniki:
– łosoś wędzony lub grillowany – 2-3 plastry,
– serek do smarowania,
– rukola – garść,
-1 tortilla żytnia,
– olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Tortillę podsmażamy na oleju rzepakowym, smarujemy ją serkiem i układamy na wierzchu łososia i rukolę. Możecie dodać inne warzywa według uznania.
Możecie dowolnie kombinować ze składnikami i łączyć smaki. Im więcej pomysłów, tym lepiej! 🙂
Smacznego!