Blog posts

Burger z fasoli

Burger z fasoli

PRZEPISY

Jeśli jest coś lepszego od typowego hamburgera z wołowiną, to jest to właśnie burger z fasoli! Mistrzostwo. To chyba mój ulubiony WEGE-BURGER.logo-rzepak

Jak już wspominałam, rozpoczęła się kampania “Pokochaj olej rzepakowy!”, która jest realizowana przy wsparciu Unii Europejskiej oraz Rzeczpospolitej Polskiej. Nasz rzepak bywa nazywany „oliwką północy” ze względu na wysoką zawartość kwasu oleinowego. Zapominamy, że jest to produkt, który dumnie powinien stać na polskich półkach! Nie dość, że jest to świetne źródło kwasów omega-3, to w dodatku cechuje się idealnym z punktu widzenia potrzeb żywieniowych stosunkiem omega-6 do omega-3, tj. 2:1. Poza tym, znajdziemy w nim wiele cennych dla zdrowia przeciwutleniaczy – ogrom witaminy E, która wpływa na ochronę DNA, białek i lipidów przed uszkodzeniami na tle oksydacyjnym. Co ważne, codzienne spożywanie ok. 2 łyżek oleju rzepakowego całkowicie pokrywa zapotrzebowanie człowieka na kwas linolenowy (ALA) z rodziny omega-3 (ten sam, który wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi).

Na oleju rzepakowym, będziemy delikatnie podsmażać burgery (a jak już podkreślałam, olej rzepakowy odznacza się dobrą wytrzymałością  przy wysokich temperaturach).

IMG_1165

Składniki:

  • bułka żytnia lub orkiszowa (najlepiej z pełnego ziarna),
  • warzywa do burgera (kiełki rzodkiewki, pomidor, sałata, ogórek, cebulka),
  • mozzarella,
  • olej rzepakowy,
  • BURGERY:
    • fasolka czerwona (z puszki/ zwykła, wcześniej namoczona i ugotowana),
    • jajko,
    • 2 ząbki czosnku,
    • 1 cebula,
    • pół szklanki kaszy jaglanej,
    • ulubione przyprawy.

IMG_1173

Przygotowanie:

Fasolkę i składniki na burgery blendujemy do lepkiej masy. Całość smażymy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Opcjonalnie, bułkę możemy przypiec w piekarniku razem z mozzarellą.

IMG_1287

IMG_1306

IMG_1301

ENJOY_pasek

About the author

Martyna Banasiak
Cześć, miło mi Cię widzieć! Blogować zaczęłam 3 lata temu, wtedy założyłam największego w Polsce bloga o psychodietetyce i zdrowym stylu życia Psychodietka.pl, w marcu tego roku dokonałam rebrandingu i działam pod swoim nazwiskiem na MartynaBanasiak.pl, rozszerzyłam też tematykę bloga. Możesz zobaczyć i posłuchać mnie na kanale na YouTube. Moje filmy mają około 2 000 000 wyświetleń (WOW!), uwielabiam to miejsce, może Tobie też się spodoba. Nie zastanawiam się nad tym, czy bardziej czuje się blogerem, czy youtuberem, po prostu robię dobre rzeczy, bo wiem, że tak można zdziałać najwięcej i najlepiej.