Blog posts

Laboratorium inspiracji – jak gotować FIT?

Laboratorium inspiracji – jak gotować FIT?

PRZEPISY

Kreatywność, prostota, szybkie przygotowanie i dbanie o zdrowie, to elementy, które sobie niezwykle kuchni. Gotowanie to naprawdę świetna zabawa, zwłaszcza jeśli przygotowujesz posiłki z grupką fajnych ludzi pod czujnym okiem szefów kuchni!

Ostatnio miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych z okazji 60 lat inspiracji z marką Tefal i spotkać koleżanki po fachu. Całkiem piękna rocznica! Taka impreza nie mogła odbyć się bez echa.

IMG_0104

IMG_0629 (2)

IMG_0816 (2)

Na samym początku swoją przemową przywitał nas Grzesiek Łapanowski (którego możecie znać już z moich innych wpisów czy występów w kulinarnych programach telewizyjnych).

IMG_0644 (2)

Później przyglądaliśmy się sztuce dekoracji stołów. Wszyscy wiemy, jak ważne jest wizualne przygotowanie posiłku (często zapominamy, że nie kończy się ono jedynie na talerzu, ale wliczaja się do niego elementy dookoła i spójna wizja). Otrzymaliśmy kilka tipów odnośnie łączenia stylów i elementów. Chcesz zjadać ze smakiem swój obiad? Zadbaj o to jak go jesz!

IMG_0779

IMG_0635

Głównym punktem programu były oczywiście same warsztaty kulinarne. Trafiłam do sekcji fit – smacznie i zdrowo (chyba nie muszę tłumaczć dlaczego? 🙂 ).

IMG_0656

IMG_0681

Mam PROTIP dla osób, które lubią kolendrę! Jak zaznaczył Szef Kuchni, najwięcej soku i aromatu znajduje się w łodygach, a nie liściach rośliny, dlatego warto kroić całość, a nie tylko urywać listki.

IMG_0689

 

IMG_0705

Myślałam, że “kasze mam już w małym palcu” i niewiele mnie w związku z nimi zaskoczy. Otóż, myliłam się! Do dania głównego przygotowywaliśmy kaszę bulgur i to była moja pierwsza przygoda z tym rodzajem kaszy! Próbowaliście ją kiedyś? Jeśli nie, gorąco polecam (miałam wrażenie, że to smakowe połączenie: kaszy jaglanej, kus kus i komosy ryżowej). Do tego grillowana jagnięcina z sosem z pieczonych papryk (wegetarianie nie czytają, a mięsożercy niech żałują, że nie mogli spróbować).

IMG_0664

IMG_0722

Zobaczcie, ile elementów zawierają te przepisy! Nie wiem jak Wy, ale ja mam w zwyczaju gotować jednogarnkowo – ubrudzić jak najmniej sprzętu, by jak najszybciej posprzątać i jeść. Właśnie za to uwielbiam sprzęt Tefal – jednocześnie gotujesz na parze warzywa, kasze i inne produkty, w tym czasie grillujesz mięso i papryki. Ustawiasz czas na maszynie i zajmujesz się tym, na co masz ochotę. Szybkość – to jest coś, co mnie jako gospodynię typu “nie mam czasu na gotowanie” bardzo zachęca. Jeśli ktoś zastanawia się nad kupnem parowaru, zachęcam -będziecie mogli przygotować trzy dania za jednym zamachem (akurat tutaj korzystaliśmy z Vitacuisine Compact VS400332).

IMG_0652

IMG_0710

IMG_0749

IMG_0750

Pod wrażeniem byłam zwłaszcza inteligentnego grilla elektrycznego OPTIGRILL GC702D34 – to na nim powstała pyszna jagnięcina! Co mnie urzekło? Otóż, ten sprzęcik mówi w jakim stanie znajduje się nasze mięso, kolor na kółeczku informuje nas o tym czy jest słabo, średnio czy mocno spieczone (wow, chcę to – mięso zawsze jest dla mnie dość problematyczne w przyrządzaniu). Dodatkowo, ma on pod spodem małą “rynienkę” do której ścieka tłuszcz – to naprawdę duży plus.

Żeby było zabawniej, jako stoisko fit, przygotowaliśmy fryty. Na szczęście, użyliśmy Actifry, który pozwala na zdrowe smażenie przy minimalnej ilości tłuszczu – poszła tylko jedna łyżka oleju rzepakowego!

IMG_0740

IMG_0761

Dania wyszły przepyszne – zwłaszcza jagnięcina i sosy z pieczonej papryki (sprawdźcie sobie przepisy!).

 

IMG_0799 (2)

IMG_0775

Cieszę się, że marka Tefal dba o jakość naszych posiłków – stawiają na wygodę, szybkość i możliwie jak najzdrowsze rozwiązania w kuchni. Taki sprzęt może wiele ułatwić w codziennym życiu – wrzucamy produkty, nastawiamy czas i gotowe. Jeśli macie ochotę podpatrzeć jak wyglądają te cudeńka, odwiedźcie www.tefal.pl

IMG_0735

IMG_0783 (2)

Życzę Wam, Kochani kolejnych pięknych lat na rynku – inspirujcie nas d gotowania, działania i zdrowszego trybu życia!

About the author

Martyna Banasiak
Cześć, miło mi Cię widzieć! Blogować zaczęłam 3 lata temu, wtedy założyłam największego w Polsce bloga o psychodietetyce i zdrowym stylu życia Psychodietka.pl, w marcu tego roku dokonałam rebrandingu i działam pod swoim nazwiskiem na MartynaBanasiak.pl, rozszerzyłam też tematykę bloga. Możesz zobaczyć i posłuchać mnie na kanale na YouTube. Moje filmy mają około 2 000 000 wyświetleń (WOW!), uwielabiam to miejsce, może Tobie też się spodoba. Nie zastanawiam się nad tym, czy bardziej czuje się blogerem, czy youtuberem, po prostu robię dobre rzeczy, bo wiem, że tak można zdziałać najwięcej i najlepiej.