Blog posts

Co jeść na obiad na diecie? 5 dietetycznych przepisów na obiad

Co jeść na obiad na diecie? 5 dietetycznych przepisów na obiad

Uncategorized

Zastanawiacie się, co dobrego i zdrowego zjeść na obiad? Przychodzę z odrobiną inspiracji i przepisami! 🙂

Wszystkie dania dostępne są w ostatnim wideo:

Grillowany kurczak z brzoskwinią + sałatka ze szpinaku 

Piersi z kurczaka kroimy na małe
kawałeczki, doprawiamy curry, czosnkiem, papryką, solą i pieprzem i
wrzucamy na rozgrzaną patelnię grillową (wcześniej spryskaną tłuszczem). 
Grillujemy około 5 minut i dorzucamy pokrojoną i namoczoną wcześniej
suszoną brzoskwinię (może być także taka z puszki). Dolewamy odrobinę
wody i dusimy jeszcze ok. 10 minut.
 
Szpinak myjemy i układamy na talerzu, do tego dodajemy ser feta, gotowane buraczki, roszponkę, cebulkę pokrojone brzoskwinie, polewamy oliwą, spryskujemy cytryną i sypiemy migdałami. Opcjonalnie do dania dodajemy ryż/ulubioną kaszę.

 

Pieczony kurczak + marchew na słodko z sezamem + pieczony por 

Pokrojoną pierś z kurczaka nacieramy mieszanką ziół (u mnie czosnek, papryka, zioła prowansalskie) i zostawiamy na noc. 
Marchew kroimy w słubki, oliwę mieszamy z łyżeczką miodu, tymiankiem, sezamem, solą i polewamy nią marchew.
Por kroimy w plasterki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą. Chwilę podsmażamy, zalewamy wodą i dusimy. Dodajemy czosnek, sól i pieprz, a na koniec zagęszczamy całość jogurtem (lub śmietaną).
 Kurczaka i marchew wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy ok 25 minut w 200 stopniach. Kolejno dodajemy do naczynia por i pieczemy jeszcze około 10 minut. Sprawdzajcie, jak wygląda sytuacja w piekarniku, bo może trzeba skrócić nieco czas.

Grillowany kurczak + pieczona brukselka i fasolka + sałatka ze szpinaku z serem

Kurczaka grillujemy z ziołami tak jak uważamy za słuszne 🙂 Brukselkę myjemy i lekko nacinamy z jednej strony, polewamy oliwą, solimy i pieprzymy. Wkładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 30 minut w 200 stopniach. Na sam koniec (ok. 7 minut przed końcem) dodajemy do piekarnika gotowaną fasolkę. 
Szpinak myjemy, dodajemy do niego pokrojonego ogórka, pomidorki koktajlowe, sypiemy sezamem, startym żółtym serem, oliwą i cytryną. 

Pieczony bakłażan z mozzarellą i sos z pomidorów na ostro

Bakłażana kroimy w plasterki, nacieramy oliwą z czosnkiem, solimy i pieprzymy. Pieczemy ok.
20 minut w 200 stopniach. Mozzarellę kroimy w plasterki i kładziemy na bakłażana, posypujemy wszystko oregano i słonecznikiem, jeśli mamy ochotę. Całośc pieczemy jeszcze około 10 minut.
Cebulkę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą na 1-2 minuty, solimy i pieprzymy. Dodajemy pokrojone pomidory, oregano, gałkę muszkatołową, pokrojone oliwki i kawałki papryczki jalapeno (naprawdę niewiele, pamiętajcie, że jest baaaardzo ostra). Dusimy ok. 10 – 15 minut.  

Pieczony łosoś + pieczone frytki + duszony szpinak 

Łososia natrzeć czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Ziemniaki pokroić w łódki, natrzeć ziołami prowansalskimi, czosnkiem, gałką muszkatołową.
Całość wstawić na około 30 minut.  Mi pozostało nieco duszonego pora z przepisu wyżej, więc dołożyłam go na koniec pieczenia na łososia. 
Świeży szpinak ułożyć na patelni z odrobiną oliwy i wodą, poddusić z solą, pieprzem i czosnkiem, dosłownie kilka minut, aż zrobi się miękki (trzeba uważać z czasem, by nadał był soczysty).

Smacznego! 🙂

Jeśli macie swoje przepisy na pyszne dania, zostawiajcie w komentarzach! 

 

Inspiracje na dania czerpałam z Kiełki Na Widełki.

 

About the author

Martyna Banasiak
Cześć, miło mi Cię widzieć! Blogować zaczęłam 3 lata temu, wtedy założyłam największego w Polsce bloga o psychodietetyce i zdrowym stylu życia Psychodietka.pl, w marcu tego roku dokonałam rebrandingu i działam pod swoim nazwiskiem na MartynaBanasiak.pl, rozszerzyłam też tematykę bloga. Możesz zobaczyć i posłuchać mnie na kanale na YouTube. Moje filmy mają około 2 000 000 wyświetleń (WOW!), uwielabiam to miejsce, może Tobie też się spodoba. Nie zastanawiam się nad tym, czy bardziej czuje się blogerem, czy youtuberem, po prostu robię dobre rzeczy, bo wiem, że tak można zdziałać najwięcej i najlepiej.