Blog posts

Dietetyczny torcik z bitą śmietaną

Dietetyczny torcik z bitą śmietaną

Uncategorized

Słodkość dla wymagających, czyli szybki torcik, który wykonamy nie używając cukru, mąki i glutenu. Idealny na upalne dni – zwłaszcza z posypką owocową.

Obiecałam Wam kilka ulubionych przepisów z Warsztatów BEZ CUKRU (możecie zerknąć na relację zdjęciowa, jeśli jeszcze nie widzieliscie), ten będzie pierwszym z nich.
 

To cudeńko pochodzi z pysznego bloga Dietetycznie Siostro.

 Kolejna propozycja zaciekawi zwolenników budyni i puddingów czekoladowych (tak, jest moim ulubieńcem!).

Torcik bezglutenowy z bitą śmietaną 

Składniki 
(Na jeden blat)
– 3 białka
– 100g zmielonych migdałów
– 100g cukru pudru z ksylitolu
– 250ml śmietany 36%

Przygotowanie
Białka mieszamy ze zmielonymi migdałami oraz pudrem i wypełniamy masą okrągłą

foremkę sylikonową o średnicy 22cm. Pieczemy na 170 stopni przez 35 minut – tak, aby wierz się lekko zarumienił. Studzimy i chowamy do lodówki na pół godziny. Zimną śmietanę ubijamy na bitą i przekładamy nią rozcięty biszkopt. Tort ozdabiamy według uznania – my użyłyśmy duuuużej ilości truskawek i liści mięty.

 

Smacznego! 🙂

 

About the author

Martyna Banasiak
Cześć, miło mi Cię widzieć! Blogować zaczęłam 3 lata temu, wtedy założyłam największego w Polsce bloga o psychodietetyce i zdrowym stylu życia Psychodietka.pl, w marcu tego roku dokonałam rebrandingu i działam pod swoim nazwiskiem na MartynaBanasiak.pl, rozszerzyłam też tematykę bloga. Możesz zobaczyć i posłuchać mnie na kanale na YouTube. Moje filmy mają około 2 000 000 wyświetleń (WOW!), uwielabiam to miejsce, może Tobie też się spodoba. Nie zastanawiam się nad tym, czy bardziej czuje się blogerem, czy youtuberem, po prostu robię dobre rzeczy, bo wiem, że tak można zdziałać najwięcej i najlepiej.