JAGODY GOJI, te cudowne owoce to ponoć środek
odżywczy wspierający zdrowie, mają ogromny potencjał i to tylko kwestia czasu, aż zrewolucjonizują
dietetykę. Skąd one się wzięły? Jak to najczęściej bywa, używano ich w tradycyjnej chińskiej medycynie jako skuteczny środek leczniczy w przypadku stanów zapalnych i wszelakich chorób
(nawet serca, wątroby, śledziony, płuc i nerek).
Lista korzystnych składników pokarmowych, minerałów i witamin nie ma końca.
Czy wspomniałam już, że są NISKOKALORYCZNE i wspomagają odchudzanie?
Jak smakują?
Nie mają bardzo intensywnego smaku. Odrobinę przypominają suszone kawałki jabłka.
Ile kosztują i gdzie można kupić?
Niestety, cena to jest ich spory minus…Ok. 20 zł100g. Znajdziemy je w sklepie ze zdrową żywnością.
Przykładowo: Wapń
(112mg/100g), Potas (1.13 mg/100g), Żelazo (9mg/100g), Cynk
(2mg/100g),
Witaminę C (148mg/100g).
LEKKI MAKARON z JAGODAMI GOJI i brzoskwinią
bardzo łatwe
czas: 7 minut
Wykonanie:
Makaron (u mnie orkiszowy) gotujemy tak, aby był lekko twardy. Po zdjęciu z ognia, płuczemy zimną wodą i studzimy. Układamy na talerzu. Jogurt mieszamy ze słodziłem i kładziemy na makaron. Owoce kroimy (mogą to być wasze ulubione, niekoniecznie brzoskwinia – kombinujcie), wrzucamy na to jagody goji.
Dlaczego taka prosta forma dania?
JAGODY GOJI smakują mi jedynie w najprostszej postaci – zmielone i zalane wrzątkiem, mają dla mnie smak nie do zaakceptowania.