Popełniłam wczoraj dietetyczne spaghetti, stwierdzam więcej – popełniłam wczoraj DIETETYCZNE SPAGHETTI CARBONARA… Obawiałam się, że dokonuję kulinarnego przestępstwa. Strach nie opuscił mnie nawet, gdy podałam danie na talerzu. Dopiero pierwszy kęs i opinia towarzysza obiadu (smakosza pełnotłustego, pełnokalorycznego i niekoniecznie zdrowego): “Cholera. Czemu Ty masz zawsze smaczniejsze…?”, utwierdziła mnie w przekonaniu, że każdy sąd by mnie uniewinnił… Śmiało stwierdzam, że to najlepsza carbonara jaką jadłam.
Dietetyczne SPAGHETTI CARBONARA
czas: 15 min
łatwe
Składniki:
3 plasterki ulubionego sera
2 jajka
makaron pełnoziarnisty (u mnie akurat Skinny Noodles)
jogurt naturalny
1 ząbek czosnku
pietruszka
przyprawy do smaku
Wykonanie:
Wstawiamy makaron, gotujemy aż będzie lekko Al dente (nie rozgotowany, a lekko twardy).
Bierzemy miseczkę, wbijamy jaja i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Kolejno wrzucamy pokrojony na plasterki (lub starty) ser, rozgnieciony czosnek, pokrojoną pietruszkę, sól, pieprz, przyprawy i wszystko mieszamy. A wygląda to mniej więcej tak:

Boczek kroimy na małe kawałeczki (odcinamy skórę i niepotrzebne tłuste),
wrzucamy na patelnię bez oleju i chwilkę podsmażamy (2 min, aż nabierze
kolorków). Dorzucamy makaron i podgrzewamy jeszcze ok. 1-2
min.
Na koniec wlewamy masę, którą wcześniej przygotowaliśmy i wszystko smażymy jeszcze przez chwilkę (nie należy dopuścić do całkowitego ścięcia jajek. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na jakąś minutkę. Gdy lekko ostygnie dodajemy pół małego jogurtu naturalnego.
Na talerzu przystrajamy pietruszką. (Bez niej danie nie ma “tego czegoś”, doskonale łączy ze sobą wszystkie smaki).
Smacznego! 🙂