Blog posts

Jaglanka śniadaniowa z owocami

Jaglanka śniadaniowa z owocami

Uncategorized


Kasza jaglana,
to cudo natury. Można ją podawać na słodko, słono, sypko, papkowato czy jak
tylko wyobraźnia kucharza pozwoli.  Traktowana jest jako najzdrowsza ze
zdrowych kasz. Niestety na naszych stołach gości dość
rzadko, wydaje się być zapomniana i niedoceniana.
Dietetycy zalecają jej
spożycie szczególnie w porach śniadaniowych, gdyż należy do grupy pokarmów
lekkostrawnych, sycących, bogatych w witaminy, a poza tym służących do
oczyszczania organizmu. Zachęcam do zakupu , tym bardziej, że to nie jest droga
inwestycja. Wasze kubki smakowe będą zachwycone! Pomaga, gdy nudzą się już standardowe kanapki… 🙂

Śniadaniowa kasza
jaglana z owocami
Składniki:
– ok. pół szklanki kaszy jaglanej
– jogurt naturalny
– dojrzały banan
– brzoskwinia
– powidła śliwkowe

Przepis:
 (bardzo łatwy)  
Kaszę płuczemy zimną wodą, następnie wrzątkiem i znów zimną
wodą – w ten sposób wyeliminujemy smak goryczy. Pamiętajcie o tej czynności, wykonujemy ją za każdym razem! Najlepiej jest to zrobić na
niewielkiej wielkości sitku. Przesypujemy do garnuszka, zalewamy szklanką wody  i gotujemy do miękkości (ok. 7 min). Należy
uważać, żeby woda się nie wygotowała i mieszać. W tak zwanym między czasie myjemy
i kroimy ulubione owoce. Ugotowaną kaszę wsypujemy do miseczki i zalewamy
jogurtem, całość dekorujemy owocami.

Prościzna i pychota.

Smaczności!

About the author

Martyna Banasiak
Cześć, miło mi Cię widzieć! Blogować zaczęłam 3 lata temu, wtedy założyłam największego w Polsce bloga o psychodietetyce i zdrowym stylu życia Psychodietka.pl, w marcu tego roku dokonałam rebrandingu i działam pod swoim nazwiskiem na MartynaBanasiak.pl, rozszerzyłam też tematykę bloga. Możesz zobaczyć i posłuchać mnie na kanale na YouTube. Moje filmy mają około 2 000 000 wyświetleń (WOW!), uwielabiam to miejsce, może Tobie też się spodoba. Nie zastanawiam się nad tym, czy bardziej czuje się blogerem, czy youtuberem, po prostu robię dobre rzeczy, bo wiem, że tak można zdziałać najwięcej i najlepiej.