Blog posts

Dietetyczne przekąski – co zamiast chipsów?

Dietetyczne przekąski – co zamiast chipsów?

LIFESTYLE, PRZEPISY, PSYCHODIETKA

Szykuje się Wam spotkanie ze znajomymi, a macie już dość kupnych i tuczących przekąsek? Świetnie się składa! Mam dla Was coś pysznego, fit i na szybko. Pieczona ciecierzyca, hummus z warzywami i pyszne, aromatyczne pieczone warzywa.

W poniższych przepisach będziemy bazować na pieczeniu. Wystarczy pokroić warzywa, rozgrzać piekarnik i zrobić marynatę na bazie ziół, przypraw i rafinowanego oleju rzepakowego – ten idealnie nadaje się do dań przygotowywanych w wysokich temperaturach, bo nie traci w nich swoich właściwości.
olej rzepakowy
Aktualnie trwa kampania „Pokochaj olej rzepakowy” realizowana przy wsparciu Unii Europejskiej oraz Rzeczpospolitej Polskiej. Akcja ta uświadamia Polakom, jak cenny w profilaktyce zdrowotnej jest nasz rodzimy olej rzepakowy.
aa
Nie wiem czy wiecie, ale często nazywany jest „oliwą Północy”. Celem całej kampanii jest edukacja odnośnie wartości odżywczych oleju rzepakowego oraz jego znaczenia w codziennej diecie w myśl powiedzenia „cudze chwalicie, swego nie znacie”.
tabela
Warto mieć olej rzepakowy w swojej kuchni, bo to cenne źródło kwasów omega-3. Pamiętajcie też, że codzienne spożywanie ok. 2 łyżek oleju rzepakowego całkowicie pokrywa zapotrzebowanie człowieka na kwas linolenowy (ALA) z rodziny omega-3 (ten sam, który wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi). Cechuje się on też idealnym z punktu widzenia żywieniowego stosunkiem omega-6 do omega-3 (2:1), jest także źródłem cennych steroli roślinnych.
tabela 2

Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej na jego temat, wskakujcie na stronę projektu o tutaj.
IMG_8794

Pieczona ciecierzyca

Składniki
• 1 puszka ciecierzycy
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• przyprawy do smaku (chilli, słodka papryka, sól)

Przygotowanie
Ciecierzycę odsączamy, marynujemy w oleju rzepakowym z przyprawami. Wrzucamy na blaszkę obłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 20-30 minut.

IMG_8765

IMG_8772

Pieczone warzywa

Składniki
• 3 marchewki
• 2 bataty
• 2 ziemniaki
• 3 łyżki oleju rzepakowego
• przyprawy do smaku (sól, czosnek, pieprz ziołowy)

Przygotowanie
Warzywa dowolnie kroimy – marchewkę najlepiej w długie plasterki, bataty jak frytki, ziemniaki kroimy jak spiralkę i nakładamy na długą wykałaczkę. Olej rzepakowy mieszamy z przyprawami i polewamy nim nasze warzywa. Całość pieczemy około 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

IMG_8753IMG_8755
IMG_8767IMG_8797IMG_8798IMG_8804


Hummus

Składniki
• 1 puszka ciecierzycy
• 1 ząbek czosnku
• 5 łyżek tahini (pasty sezamowej)
• cytryna
• 1 łyżka oleju rzepakowego
• sól i pieprz
• opcjonalnie curry lub słodka papryka (jeśli lubicie hummus smakowy)
• świeże warzywa (papryka żółta, papryka zielona, ogórek, marchewka)

Wykonanie
Ciecierzycę odsączamy, dodajemy do niej czosnek, pastę tahini, kilka kropel cytryny, łyżkę oleju rzepakowego, odrobinę soli i pieprzu do smaku i blendujemy na gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta możemy dodać odrobinę przegotowanej wody. Warzywa myjemy i kroimy w długie plasterki. Pastę jemy maczając w niej warzywa.

IMG_8780IMG_8786
IMG_8791
ENJOY_pasek_2

About the author

Martyna Banasiak
Cześć, miło mi Cię widzieć! Blogować zaczęłam 3 lata temu, wtedy założyłam największego w Polsce bloga o psychodietetyce i zdrowym stylu życia Psychodietka.pl, w marcu tego roku dokonałam rebrandingu i działam pod swoim nazwiskiem na MartynaBanasiak.pl, rozszerzyłam też tematykę bloga. Możesz zobaczyć i posłuchać mnie na kanale na YouTube. Moje filmy mają około 2 000 000 wyświetleń (WOW!), uwielabiam to miejsce, może Tobie też się spodoba. Nie zastanawiam się nad tym, czy bardziej czuje się blogerem, czy youtuberem, po prostu robię dobre rzeczy, bo wiem, że tak można zdziałać najwięcej i najlepiej.
  • http://blingblingmakeup.blogspot.ch/ princess.malpka

    Pychaaaaa, musze zrobic ciecierzyce, bardzo ja lubie 😀

    • http://www.martynabanasiak.pl Martyna Banasiak

      Soczewica to mistrzostwo! 🙂