Blog posts

FIT ciasto marchewkowe

FIT ciasto marchewkowe

PRZEPISY, PSYCHODIETKA

Lubicie piec? To świetnie! Tym razem warzywo w roli głównej, a w dodatku na słodko. Będziecie zadowoleni!

Ciasto marchewkowe, które chcę Wam zaprezentować nie będzie zawierało mąki, natomiast w jego składzie znajdzie się olej rzepakowy. Często go nie doceniamy, a powinien być obecny w naszym domu. Kampania „Pokochaj olej rzepakowy”, która jest realizowana przy wsparciu Unii Europejskiej oraz Rzeczpospolitej Polskiej ma na celu edukację na temat właściwości i możliwości wykorzystywania go nie tylko w kuchni. Zachęcam Was do zapoznania się z materiałami na jego temat o tutaj.

olej rzepakowy

Rzepak bywa nazywany „oliwką północy” ze względu na wysoką zawartość kwasu oleinowego. Olej z niego zawiera najmniej niekorzystnych z punktu widzenia zdrowotnego nasyconych kwasów tłuszczowych. Okazuje się, że ich zawartość jest dwukrotnie niższa niż w oliwie z oliwek czy oleju słonecznikowym. Cechuje się idealnym z punktu widzenia potrzeb żywieniowych stosunkiem omega-6 do omega-3, tj. 2:1[1]. Poza tym, znajdziemy w nim cenne przeciwutleniacze – ogrom witaminy E, która wpływa na ochronę DNA, białek i lipidów przed uszkodzeniami na tle oksydacyjnym. Co ważne, codzienne spożywanie ok. 2 łyżek oleju rzepakowego całkowicie pokrywa zapotrzebowanie człowieka na kwas linolenowy (ALA) z rodziny omega-3 (ten sam, który wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi).

martyna banasiak

Lubicie oliwę z oliwek?  Sprawdźcie w poniższej tabelce, jak wygląda porównanie jej z olejem rzepakowym.

2016-12-28_1324

Jak widzicie, korzyści jest naprawdę wiele. Nic tylko gotować z olejem rzepakowym! 🙂

1

FIT CIASTO MARCHEWKOWE

Składniki:

  • 3 szklanki startej marchwi
  • 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
  • 4 jajka
  • 2,5-3 łyżki prawdziwego miodu (użyłam wielokwiatowego :))
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 goździki
  • szczypta soli
  • jogurt naturalny
  • masło orzechowe

Przygotowanie:

Płatki owsiane blendujemy, aż powstanie z nich „mąka” owsiana i dorzucamy do niej cynamon, „rozbite” goździki oraz proszek do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Stopniowo i powoli dorzucamy do nich roztrzepane żółtka, startą marchew  oraz mąkę z dodatkami (nie mieszajmy długo – masa powinna być puszysta). Dorzucamy 2 łyżki oleju rzepakowego, a także miód. Przekładamy masę na blachę (pamiętajcie o papierze do pieczenia lub wysmarowaniu jej olejem).  Pieczemy w 170 stopniach około 50 minut.  Wierzch smarujemy jogurtem naturalnym połączonym z masłem orzechowym lub miodem.

2

35

 

 

[1] J. Krzymański, Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda, PSPO, Warszawa 2009.

 

ENJOY_pasek_2

About the author

Martyna Banasiak
Cześć, miło mi Cię widzieć! Blogować zaczęłam 3 lata temu, wtedy założyłam największego w Polsce bloga o psychodietetyce i zdrowym stylu życia Psychodietka.pl, w marcu tego roku dokonałam rebrandingu i działam pod swoim nazwiskiem na MartynaBanasiak.pl, rozszerzyłam też tematykę bloga. Możesz zobaczyć i posłuchać mnie na kanale na YouTube. Moje filmy mają około 2 000 000 wyświetleń (WOW!), uwielabiam to miejsce, może Tobie też się spodoba. Nie zastanawiam się nad tym, czy bardziej czuje się blogerem, czy youtuberem, po prostu robię dobre rzeczy, bo wiem, że tak można zdziałać najwięcej i najlepiej.
  • http://me-onlyes.blogspot.com/ Sara Sztandarska

    Cześć! Całkiem przypadkiem trafiłam na Twojego bloga. Jednak widzę, że będę tu częściej. Fajne przepisy! Z racji, iż jestem „hashimotką” mam wielkie ograniczenia żywieniowe, które STARAM SIĘ wprowadzać w życie Nie zawsze mi się udaję… Ubóstwiam jedzenie, kocham włoską kuchnię, stąd też pewne problemy 😉
    Zapraszam też do siebie 😉
    http://me-onlyes.blogspot.com/