Blog posts

Ketchup FIT z pomidorów

Ketchup FIT z pomidorów

PRZEPISY, PSYCHODIETKA

Istnieją sosy uniwersalne, które pasują właściwie do wszystkiego. Jednym z nich jest ketchup, odłóżmy ten kupny na półkę w sklepie i zróbmy własny – w wersji bez zbędnych cukrów i polepszaczy smaku.

Jeśli odczuwacie spadki nastroju, „przetworzone” pomidory mogą być jednym z produktów, który pomoże go Wam zwalczyć, dzieje się tak za sprawą likopenu, który w nich znajdziecie 1. Dodatkowym wartościowym składnikiem naszego przepisu jest olej rzepakowy.Pora docenić jego właściwości i pozytywny wpływ na nasz organizm.

Niezbędne dla nas nienasycone kwasy tłuszczowe linolowy (omega-6) i linolenowy(omega-3) wpływają na nasz organizm – są niezbędne dla właściwego rozwoju i funkcjonowania organizmu, a także pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Możemy je odnaleźć w olejach, które są bardzo dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Okazuje się, że niezwykle istotnym aspektem jest proporcja między nimi, olej rzepakowy odznacza się najbardziej pożądaną, czyli dwie części omega-6 do jednej części omega-3 (2:1). Zobaczcie, jakie właściwości zawiera olej rzepakowy:
aa
 Źródło: http://pokochajolejrzepakowy.eu/

Jeśli chcecie mieć dużo energii, zapału do pracy i utrzymywać dobre samopoczucie, warto zacząć od zajrzenia do naszego talerza. Odżywianie nie powinno być kwestią poruszaną tylko podczas odchudzania – to aspekt naszego codziennego życia i funkcjonowania. Dbajmy o nie i wspierajmy akcję „Pokochaj olej rzepakowy”, która jest realizowana przy wsparciu Unii Europejskiej oraz RP. Podkreślamy korzyści, jakie wynikają ze stosowania naszego rodzimego produktu.
olej rzepakowy

Ketchup FIT z pomidorów

Składniki:
2 kg świeżych pomidorów
olej rzepakowy
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki nasion gorczycy (rozetrzeć)
1 łyżka octu winnego
2 czubate łyżki ziół prowansalskich
łyżka miodu (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Pomidory umyć i sparzyć, tak by można było zdjąć z nich skórkę. Pokroić na kawałki i wrzucić do garnka. Cebulę pokroić i delikatnie zeszklić razem z czosnkiem na oleju rzepakowym i dodać do zagotowanych pomidorów. Kolejno wrzucić pozostałe składniki, poza miodem. Gotować całość około 30 minut, aż sos nabierze konsystencji ketchupu. Na koniec, gdy zdejmiemy garnek z ognia, doprawić do smaku miodem. Jeśli zależy nam na gładkiej konsystencji, możemy ketchup zblendować.
2ketchup3ketchupketchup1ketchup

ENJOY_pasek_2

1 http://www.postepybiochemii.pl/pdf/4_2011/372-380.pdf

About the author

Martyna Banasiak
Cześć, miło mi Cię widzieć! Blogować zaczęłam 3 lata temu, wtedy założyłam największego w Polsce bloga o psychodietetyce i zdrowym stylu życia Psychodietka.pl, w marcu tego roku dokonałam rebrandingu i działam pod swoim nazwiskiem na MartynaBanasiak.pl, rozszerzyłam też tematykę bloga. Możesz zobaczyć i posłuchać mnie na kanale na YouTube. Moje filmy mają około 2 000 000 wyświetleń (WOW!), uwielabiam to miejsce, może Tobie też się spodoba. Nie zastanawiam się nad tym, czy bardziej czuje się blogerem, czy youtuberem, po prostu robię dobre rzeczy, bo wiem, że tak można zdziałać najwięcej i najlepiej.
  • pomidorowy

    wszystko spoko, ale nie ma co tak negatywnie podchodzić do gotowych ketchupow – zdarzają się pozycje, które warto rozważyć np. Międzychód, choć zgadzam się, żę zdecydowana większość to chemiczna trucizna