Blog posts

3 pomysły na dietetyczne LunchBoxy

3 pomysły na dietetyczne LunchBoxy

PRZEPISY

Znudziły Wam się kanapki do szkoły, pracy, na wycieczkę czy piknik? Mam dla Was świetną i pożywną alternatywę – trzy szybkie i proste przepisy do wykorzystania.

logo-rzepak

Do wszystkich dań użyłam oleju rzepakowego. Co już podkreślałam, dumnie wspieram kampanię „Pokochaj olej rzepakowy„, która jest realizowana przy wsparciu Unii Europejskiej oraz RP. Podkreślamy korzyści, jakie wynikają ze stosowania naszego rodzimego produktu.

IMG_5277

Dlaczego smażę właśnie na oleju rzepakowym?

Powód jest prosty, chodzi o jego właściwości przy obróbce w wysokiej temperaturze – charakteryzuje się dobrą wytrzymałością na zmiany termiczne. Poza tym, w porównaniu z oliwą z oliwek czy olejem słonecznikowym, ma on mniej niekorzystnych nasyconych kwasów tłuszczowych – ich zawartość jest aż dwukrotnie niższa.

 

Jak pokazują badania, kwasy OMEGA-3 w naszej diecie to towar deficytowy, dlatego zaleca się zwiększenie ich spożywania – znajdziecie je w oleju rzepakowym, z idealnym z punktu widzenia potrzeb żywieniowych stosunkiem omega-6 do omega-3 (2:1). To też źródło cennych dla organizmu przeciwutleniaczy, tj. witaminy E. Zdecydowanie powinien znajdować się w każdym polskim domu.
IMG_5353Pełnoziarniste naleśniki z awokado
Składniki:
– mąka pełnoziarnista żytnia – 1 szklanka,
– mleko – 1 szklanka – może być więcej lub mniej – zależy jak ciasto będzie się „kleiło” ,
– 1 jajko,
– 1 dojrzałe awokado,
– 1 ogórek,
– kiełki rzodkiewki,
– 1 mozzarella,
– olej rzepakowy do smażenia.

 

Przygotowanie:

Aby powstało ciasto na naleśniki, miksujemy ze sobą mąkę, jajko, mleko i odrobinę wody. Całość smażymy na oleju rzepakowym na rozgrzanej patelni. Naleśniki z mąki żytniej są nieco mniej sprężyste i łatwiej się łamią – miejcie to na uwadze, gdy będziecie zawijać farsz. Awokado kroimy w łódeczki i układamy razem z mozzarellą i kiełkami na naleśniku.

IMG_5275

IMG_5288
IMG_5293
IMG_5347

Placuszki bananowo-owsiane
Składniki:
– 1 banan,
– zmielone płatki owsiane – 1 szklanka,
– 1 jajko,
– mleko – 1 szklanka,
– żurawina lub inne owoce – ilość wg uznania,
– olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie:

„Mąkę” owsianą (zblendowane płatki) miksujemy z rozgniecionym widelcem bananem, jajkiem i mlekiem. Całość smażymy na oleju rzepakowym i dodajemy owoce. Pamiętajcie, że placuszki same w sobie już są bardzo słodkie.

IMG_5433
IMG_5444

Tortilla z łososiem i rukolą
Składniki:
– łosoś wędzony lub grillowany – 2-3 plastry,
– serek do smarowania,
– rukola – garść,
-1 tortilla żytnia,
– olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:
Tortillę podsmażamy na oleju rzepakowym, smarujemy ją serkiem i układamy na wierzchu łososia i rukolę. Możecie dodać inne warzywa według uznania.

IMG_5220
IMG_5227
IMG_5235

 

Możecie dowolnie kombinować ze składnikami i łączyć smaki. Im więcej pomysłów, tym lepiej! 🙂
Smacznego!

ENJOY_pasek

About the author

Martyna Banasiak
Cześć, miło mi Cię widzieć! Blogować zaczęłam 3 lata temu, wtedy założyłam największego w Polsce bloga o psychodietetyce i zdrowym stylu życia Psychodietka.pl, w marcu tego roku dokonałam rebrandingu i działam pod swoim nazwiskiem na MartynaBanasiak.pl, rozszerzyłam też tematykę bloga. Możesz zobaczyć i posłuchać mnie na kanale na YouTube. Moje filmy mają około 2 000 000 wyświetleń (WOW!), uwielabiam to miejsce, może Tobie też się spodoba. Nie zastanawiam się nad tym, czy bardziej czuje się blogerem, czy youtuberem, po prostu robię dobre rzeczy, bo wiem, że tak można zdziałać najwięcej i najlepiej.
  • http://www.carrer5bis.blogspot.com/ Katarina

    Akurat przed chwilą usmażyłam naleśniki, a pozostałe składniki też mam, więc chyba dzisiaj na obiad będą naleśniki z awokado. A następna w kolejce będzie tortilla z łososiem i rukolą. Mniam 🙂

  • neciaak

    To ja już nie wiem jak jest z tym olejem… dopiero kazali wystrzegać się rzepakowego i smażyć tylko na kokosowym nierafinowanym, bo ten rzepakowy jest po obróbce i jest pozbawiony wszelkich wartości, teraz znowu co innego…

  • http://jestem-druga.blogspot.com/ Diana .

    Martyna zrobiłaś mi smaka. Nigdy nie pomyślałam o tym by wziąć tortillę na uczelnię zamiast kanapek. Chciałabym sobie kupić lunchboxy ale wolałabym coś sprawdzonego co nie przecieknie kiedy zrobię sobie np. sałatkę i skropię oliwą. Z jakiej firmy polecasz?

  • Kasia

    Świetne pomysły! Nie wiedziałam, że olej rzepakowy ma tyle właściwości!:)