Blog posts

DIETETYCZNE spaghetti carbonara

DIETETYCZNE spaghetti carbonara

Uncategorized
Popełniłam wczoraj dietetyczne spaghetti, stwierdzam więcej – popełniłam wczoraj DIETETYCZNE SPAGHETTI CARBONARA… Obawiałam się, że dokonuję kulinarnego przestępstwa. Strach nie opuscił mnie nawet, gdy podałam danie na talerzu. Dopiero pierwszy kęs i opinia towarzysza obiadu (smakosza pełnotłustego, pełnokalorycznego i niekoniecznie zdrowego): „Cholera. Czemu Ty masz zawsze smaczniejsze…?”, utwierdziła mnie w przekonaniu, że każdy sąd by mnie uniewinnił… Śmiało stwierdzam, że to najlepsza carbonara jaką jadłam.

Dietetyczne SPAGHETTI CARBONARA

czas: 15 min
łatwe
Składniki:
3 plasterki ulubionego sera
4 plasterki boczku (można wymienić na szynkę)
2 jajka
makaron pełnoziarnisty (u mnie akurat Skinny Noodles)

jogurt naturalny
1 ząbek czosnku 
pietruszka
przyprawy do smaku

Wykonanie:
Wstawiamy makaron, gotujemy aż będzie lekko Al dente (nie rozgotowany, a lekko twardy).
Bierzemy miseczkę, wbijamy jaja i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Kolejno wrzucamy pokrojony na plasterki (lub starty) ser, rozgnieciony czosnek, pokrojoną pietruszkę, sól, pieprz, przyprawy i wszystko mieszamy. A wygląda to mniej więcej tak:

Boczek kroimy na małe kawałeczki (odcinamy skórę i niepotrzebne tłuste),
wrzucamy na patelnię bez oleju i chwilkę podsmażamy (2 min, aż nabierze
kolorków). Dorzucamy makaron i podgrzewamy jeszcze ok. 1-2
min.
Na koniec wlewamy masę, którą wcześniej przygotowaliśmy i wszystko smażymy jeszcze przez chwilkę (nie należy dopuścić do całkowitego ścięcia jajek. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na jakąś minutkę. Gdy lekko ostygnie dodajemy pół małego jogurtu naturalnego.
Na talerzu przystrajamy pietruszką. (Bez niej danie nie ma „tego czegoś”, doskonale łączy ze sobą wszystkie smaki).

Smacznego! 🙂

About the author

Martyna Banasiak
Cześć, miło mi Cię widzieć! Blogować zaczęłam 3 lata temu, wtedy założyłam największego w Polsce bloga o psychodietetyce i zdrowym stylu życia Psychodietka.pl, w marcu tego roku dokonałam rebrandingu i działam pod swoim nazwiskiem na MartynaBanasiak.pl, rozszerzyłam też tematykę bloga. Możesz zobaczyć i posłuchać mnie na kanale na YouTube. Moje filmy mają około 2 000 000 wyświetleń (WOW!), uwielabiam to miejsce, może Tobie też się spodoba. Nie zastanawiam się nad tym, czy bardziej czuje się blogerem, czy youtuberem, po prostu robię dobre rzeczy, bo wiem, że tak można zdziałać najwięcej i najlepiej.
  • https://www.blogger.com/profile/12527359981805803426 natalia5299

    też tak często robie spagetti tylko ,że bez boczku 🙂

  • https://www.blogger.com/profile/11947488622951497077 Natalia Bartman

    "Popełniłam wczoraj dietetyczne spaghetti" Zgubiłaś składnie czy jak?

    • https://www.blogger.com/profile/00468882177506009815 admin

      A zgubiłam?

    • https://www.blogger.com/profile/11947488622951497077 Natalia Bartman

      Tak. Składnia do d*py

    • Anonimowy

      To był przykład komizmu językowego proszę pani polonistki -.-"

    • https://www.blogger.com/profile/06805472556926924805 Agnes Ka

      Natalia B. – brawo za głupote.

    • Anonimowy

      Pani Natalio – proponuje poczytać parę ksiąźek z dobrej literatury i taka składnia nie będzie dziwić… To co nowe i obce zawsze wydaje się dziwne.

  • https://www.blogger.com/profile/07265496086021117650 Magda BodyAttack

    Świetne stwierdzenie – popełniłam spaghetti 😉 Ale bez przesady. To świetne źródło węglowodanów, naszej energii, której tak potrzebujemy do ćwiczeń 🙂 Zjadłaś? Dzisiaj ćwicz 🙂 I po carbonara nie będzie śladu 🙂

    Poza tym mniam! Uwielbiam spaghetti carbonara 🙂

    • https://www.blogger.com/profile/00468882177506009815 admin

      Oj MNIAM 🙂 ale w carbonarze nie makaron wzbudza moją wątpliwość a śmietaną i smażony boczek. Weglowodanow mam nadzieje, ze nikt sie nie boi (tych zdrowych weglowodanow).

  • https://www.blogger.com/profile/17796644868291359430 uwielbiamy

    Uwielbiamy carbonarę, ale dietetycznej chyba nigdy nie jedliśmy:-)))

  • https://www.blogger.com/profile/17437584253559948114 CookingByFaksiu.

    ja już się nauczyłam robić carbonarkę na jogurcie- i smakuje mi idealnie 🙂

    może zainteresuje Cię moje rozdanie kulinarne 🙂

  • https://www.blogger.com/profile/08551494861418223852 lullaby

    Aż ślinka cieknie. W zasadzie mogłabym się żywić samymi makaronami – czasem żałuję, że nie urodziłam się we Włoszech 😉

  • https://www.blogger.com/profile/01598336442383732183 Bober

    Hmm, nie wątpię, że spaghetti jest pyszne, ale obawiam się, że nie ma w nim nic dietetycznego – w przepisie na carbonarę nie ma śmietany, więc dodawanie jogurtu zamiast niej jest zbędne. A boczek, ser i makaron pozostają, bo bez tego nie byłaby to carbonara, chyba że jakieś odpowiedniki zmieniłyby danie w dietetyczne, ale tu już wątpiłabym w walory smakowe 😉

    • https://www.blogger.com/profile/12473822807847597806 admin

      Pewnie jest wiele wersji dania, a jedną z nich jest śmietana w przepisie i jasny makaron 🙂 Dlatego z pełną odpowiedzialnością mówię o daniu dietetycznym.

  • https://www.blogger.com/profile/02315835990111755741 zakłamana

    świetny blog 🙂 zapraszam do obserwowania i komentowania http://alex-faashion.blogspot.com/

  • https://www.blogger.com/profile/07208356532819659513 Woogie Boogie

    Wygląda przepysznie! Niestety dzisiaj nie mam składników 🙁

  • https://www.blogger.com/profile/18284435218646301458 Klaudia R

    Mmm pychotka

  • https://www.blogger.com/profile/13532299450148974545 Magda M

    Muszę koniecznie wypróbować jak tylko zaopatrzę się w składniki. Wszystko brzmi i wygląda pyyyysznie :-)Uwielbiam spaghetti!
    Pozdrawiam i obserwuję 🙂

  • Anonimowy

    a ja zamiast boczku dodaje wedzonego lososia

  • Anonimowy

    mi niestety nie smakuje ,a wrecz mnie odrzuca.. 🙁

  • Anonimowy

    Ja robię bardzo podobnie )
    * polędwica sopocka
    * makaron pełnoziarnisty
    * jajko
    * jogurt
    * ser
    * przyprawy (jak najmniej soli)

    Polędwice bez tłuszczu na patelni, wlewamy wcześniej zrobiony sos (trochę jogurtu, jajko, starty ser, przyprawy), i wsypujemy wczesniej ugotowany makaron.

    Smacznego 🙂

  • https://www.blogger.com/profile/05549644299684423040 Martyna

    kocham SPAGHETTI, ale boczek zamienię na szynkę, aby stworzyć pozory mniej kalorycznej potrawy – na bank włączę to do swojej diety – przy okazji zapraszam SPAGHETTI

  • Weronika

    Bardzo mi się podoba ten przepis. Ciekawa jestem smaku, do tej pory jadłam tylko ze śmietanką i tłustymi serami. A teraz chcę użyć sera niskotłuszczowego i jogurtu 0 procent. Zobaczymy jak wyjdzie 🙂

  • Anonimowy

    Uwielbiam ten przepis! To najlepsza carbonara, jaką jadłam. Dziękuję za przepis i pozdrawiam. Czekam na kolejne;-) Daria